Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 20

Kurtas Volkeris: Putinas jau supranta savo pralaimėjimą – viskas baigsis kitąmet

Ilgametis JAV diplomatas, buvęs specialusis pasiuntinys Ukrainoje Kurtas Volkeris sako, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau suvokia, jog laimėti karo jis jau negali. Išskirtiniame interviu 15min jis argumentavo, kodėl karas gali baigtis kitąmet, ir įvertino galimas Maskvos provokacijas Baltijos šalyse.
Kurt Volker
Kurtas Volkeris / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Svarbiausios interviu temos

  • Vakarų atsakas į Rusijos branduolinį ginklą
  • Vakarų pagalba Ukrainai
  • Galimos Rusijos provokacijos Baltijos šalyse
  • Karo Ukrainoje pabaigos scenarijus

– Kokią reikšmę turės V.Putino karo padėties paskelbimas?

– Praktiškai karo padėtis šiose provincijose buvo ir iki šiol. Rusija jas užėmė panaudodama karinę jėgą, paskirti Putino kontroliuojami gubernatoriai, kariškiai diktuoja sąlygas, vykdoma prievartinė mobilizacija. V.Putinas galbūt nori sukurti kokio nors teisinio pagrindimo regimybę, bet esminio skirtumo įsakas neturės.

– Ar tai gali paskatinti jį panaudoti branduolinį ginklą?

– Ne, tai nekeis V.Putino sprendimų priėmimo šiuo klausimu.

Rusijos karinėje doktrinoje teigiama, kad branduolinis ginklas gali būti panaudotas, jei ginamos Rusijos teritorijos ir kitos priemonės neveikia.

Tačiau realybė yra tokia, kad branduolinio ginklo panaudojimas būtų savidestruktyvus, jis sukeltų didelį konvencinį atsaką prieš Rusijos pajėgas, sunaikintų pačias branduolinį ginklą naudojančias pajėgas, o teritorija, kurioje jis naudojamas, taptų nebegyvenama.

Jis nepasiektų jokių tikslų ir kainuotų labai brangiai. Manau, kad jis tai supranta ir būtų labai atsargus spręsdamas panaudoti branduolinį ginklą.

– Vakarų lyderiai V.Putiną ne kartą perspėjo, kad tokiu atveju Rusija sulauks rimtų pasekmių. Tačiau kokios jos galėtų būti, nežinome. Ko, jūsų nuomone, galėtų imtis Vakarai?

– Niekas nežino jokių detalių apie tai. Vienintelis dalykas, kurį iš tikrųjų turime, yra Jake'o Sullivano žodžiai vienoje iš sekmadienio ryto laidų, kad Rusijai tai turės pražūtingų pasekmių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius