-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 30 /16:18

JAV diplomatijos vadovas Kinijoje tikino, kad šalių lyderiai užmezgė glaudžius santykius

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas šeštadienį Pekine susitiko su Kinijos aukščiausio rango diplomatais aptarti pastangų pažaboti Šiaurės Korėjos branduolinio ginklavimosi ambicijas ir pasiruošti lapkritį vyksiančiam Amerikos prezidento Donaldo Trumpo vizitui.
R.Tillersonas ir Xi Jinpingas susitikimo metu
R.Tillersonas ir Xi Jinpingas susitikimo metu / „Scanpix“/AP nuotr.

R.Tillersonas vėlavo atvykti dėl jo lėktuvo techninio gedimo Tokijuje. Vėliau jis dalyvavo derybose su Kinijos Valstybės Tarybos nariu Yang Jiechi ir užsienio reikalų ministru Wang Yi Didžiojoje liaudies salėje prie Tiananmenio aikštės.

Pastaruoju metu abiejų supervalstybių santykiai atrodė gerėjantys po kelis mėnesius tvyrojusios įtampos, susijusios su reakcija į Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno branduolinėmis provokacijomis.

„Abu mūsų prezidentai užmezgė labai reguliarius ir glaudžius darbo santykius“, – R.Tillersonas sakė Yang Jiechi.

„Žinau, kad prezidentas Trumpas labai laukia artėjančio viršūnių susitikimo, kaip ir visi jo komandoje“, – pridūrė JAV diplomatijos vadovas, vėliau šeštadienį susitiksiantis su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Yang Jiechi, aukščiausias pareigas užimantis Kinijos diplomatas, sakė, kad artėjanti D.Trumpo viešnagė bus „labai svarbi“ dvišaliams santykiams.

„Susitelkime į bendradarbiavimą ir tinkamai valdykime savo nesutarimus abipusės pagarbos ir abipusės naudos dvasia, kad galėtume toliau stumti JAV ir Kinijos santykius tinkama kryptimi“, – ragino jis.

Per atskirą susitikimą Wang Yi sakė R.Tillersonui: „Šiuo metu Kinijos ir JAV santykiai apskritai yra įgiję teigiamą momentą ir yra pasiekę svarbią galimybę padaryti didesnę pažangą.“

Jungtinės Valstijos laiko atvirus ryšio su Šiaurės Korėja kanalus ir aiškinasi, ar jos režimas linkęs pradėti derybas dėl branduolinio ginklavimosi programos nutraukimo, pareiškė JAV valstybės sekretorius R.Tillersonas.

„Mes žvalgome (galimybes), todėl neperjunkit kanalo“, – JAV diplomatijos vadovas sakė po Pekine vykusių derybų su Kinijos pareigūnai.

„Mes klausiame. Turime ryšių linijų su Pchenjanu. Nesame tamsoje, užtemdyme – turime porą, tris kanalus, atvirus Pchenjanui, – aiškino jis. – Galime su jais kalbėtis; kalbamės su jais.“

Paklaustas, ar tokių kontaktų tarpininkė yra Kinija, R.Tillersonas atsakė: „(Tai) mūsų pačių kanalai.“

Dvi kryptys

D.Trumpas ne kartą ragino Xi Jinpingą didinti ekonominį spaudimą Pchenjanui, kad įtikintų neprognozuojamą režimą atsisakyti branduolinių ambicijų.

Kinija, pagrindinė Šiaurės Korėjos prekybos partnerė, savo ruožtu prisidėjo prie virtinės naujų Jungtinių Tautų sankcijų.

Pekinas taip pat tvirtino, kad sankcijos turi būti derinamos su pastangomis organizuoti taikos derybas, bet D.Trumpas ir Kim Jong Unas apsikeitė virtine asmeninių įžeidimų, padidinusių nuogąstavimų, kad krizė gali peraugti į karinį konfliktą.

„Atrodo, kad tarptautinėje bendrijoje yra dvi mąstymo kryptys, susijusios su pastangomis paskelbti (Korėjos) pusiasalį nebranduoline zona: „Sutriuškinti Šiaurės Korėją“ arba „Kalbėtis su Šiaurės Korėja“, kad ji labiau pasitikėtų savo saugumu. Kinija ir Rusija laikosi pastarojo požiūrio“, – sakoma Kinijos valstybinio dienraščio „Global Times“ vedamajame.

Kinija taiko sankcijas

Valstybės sekretoriaus pavaduotojo Rytų Azijos reikalams pareigas einanti Susan Thornton prieš R.Tillersono vizitą sakė skeptiškai nusiteikusiems JAV įstatymų leidėjams, kad ši kelionė padės įgyvendinti planus didinti spaudimą Pchenjanui.

„Glaudžiai dirbame su Kinija, kad įgyvendintume šią strategiją, ir be išankstinio nusistatymo vertiname pažangą – didėjančią, nors ir netolygią – Kinijos daromą šiame fronte“, – pabrėžė ji.

„Pastaruoju metu matėme, kaip Kinijos valdžia imasi papildomų veiksmų“, – sakė S.Thornton, turėdama omenyje Pekino įvestus nauju suvaržymus prekybai su Šiaurės Korėja ir finansų srautams, gyvybiškai svarbiems tos šalies ekonomikai.

Ketvirtadienį Kinija pranešė nurodžiusi jos teritorijoje veikiančioms Šiaurės Korėjos bendrovėms užsidaryti iki ateinančio sausio.

Keliomis dienomis anksčiau Kinija patvirtino nuo spalio 1-osios apribosianti perdirbtos naftos produktų eksportą į Šiaurės Korėją, taip pat uždrausianti importuoti iš kaimyninės šalies tekstilę.

Šios priemonės atitinka JT sankcijas, patvirtintas anksčiau šį mėnesį, kai Šiaurės Korėja detonavo savo šeštąjį ir iki šiol galingiausią branduolinį užtaisą. Šio bandymo sukelti seisminiai smūgiai buvo juntami ir Kinijos teritorijoje.

D.Trumpas lapkritį surengs kelionę į Rytų Aziją, per kurią aplankys Kiniją ir Vašingtono sąjungininkes regione – Japoniją bei Pietų Korėją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius