Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ekspertai: Kremlius neatsisakė tikslo perimti Ukrainos kontrolę ir siekė suklaidinti Vakarus ir Kyjivą

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) įsikūrusio Karo studijų instituto ekspertai teigia, kad Kremlius neatsisakė savo tikslo perimti Ukrainos kontrolę, o veikiau iš dalies nutylėjo tai, kad suklaidintų Vakarų šalis ir pačią Ukrainą. Anot analitikų, tai patvirtina Kremliaus retorika, nukreipta prieš Ukrainos, kaip suverenios valstybės, egzistavimą.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Reaguodami į vakarykštę Rusijos įvykdytą masinę ataką Ukrainoje, ekspertai pastebi, kad šalies agresorės kariuomenė vis dar yra pajėgi dideliu mastu atakuoti Ukrainos kritinę infrastruktūrą, nors ir toliau mažina savo didelio tikslumo ginklų sistemų arsenalą.

Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Malyar pareiškė, kad Rusijos kariuomenė klysta galvodama, jog energetikos infrastruktūros naikinimas nukreips Ukrainos pastangas apsaugoti užnugario rajonus ir atitrauks Ukrainos dėmesį nuo fronto rytų ir pietų Ukrainoje. H.Malyar pareiškė, kad Rusijos kampanija prieš ypatingos svarbos infrastruktūrą nesusilpnins Ukrainos civilių gyventojų motyvacijos, o Ukrainos saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas tvirtino, kad Rusijos raketų ir bepiločių lėktuvų smūgiai neprivers Ukrainos derėtis.

Karo analitikai atkreipia dėmesį, kad Rusijos politikai ir toliau atvirai propaguoja genocidinę retoriką. Maskvos miesto Dūmos deputatas ir prokremliškas žurnalistas Andrejus Medvedevas lapkričio 23 d. savo „Telegram“ kanale paskelbė ilgą kalbą, kurioje kategoriškai neigė ukrainiečių tautos egzistavimą, ukrainiečių tapatybę nuvertindamas iki „politinės orientacijos“. A.Medvedevas paragino visiškai „likviduoti Ukrainos valstybingumą dabartiniu pavidalu“.

„Ši atvirai naikinanti ir dehumanizuojanti retorika, raginanti vykdyti genocidinį karą prieš Ukrainos valstybę ir jos žmones, ypač įsiskverbė į aukščiausio lygio Rusijos politinės srovės diskursą“, – rašoma apžvalgoje. Kaip Karo studijų institutas jau anksčiau rašė, Rusijos režimo lyderis Vladimiras Putinas retoriką, nesuderinamą su kalbomis apie derybas, naudojo ir anksčiau.

„Kremlius neatsisakė savo maksimalistinių tikslų perimti Ukrainos kontrolę, bet veikiau iš dalies nutylėjo Rusijos tikslus, kad suklaidintų Vakarų šalis ir priverstų Ukrainą kreiptis į teismą dėl taikos“, – teigiama apžvalgoje.

Ekspertai primena, kad lapkričio 21 d. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, esą dabartinės Ukrainos valdžios pakeitimas nėra Rusijos „specialiosios karinės operacijos“ Ukrainoje tikslas, pažymėdamas, kad V.Putinas „apie tai jau kalbėjo“. Spalio 26 d. V.Putinas buvo pareiškęs, kad Ukraina „prarado suverenitetą“ ir pateko į visišką NATO kontrolę. Spalio 27 d. V.Putino kalboje vėl buvo atmestas Ukrainos suverenitetas, pažymint, kad Rusija „sukūrė“ Ukrainą ir kad „vienintelė reali Ukrainos suvereniteto garantija“ gali būti tik Rusija. Jis taip pat nuosekliai laikėsi savo melagingų kalbų, esą Ukraina yra „nacistinė valstybė“, kuri turi būti „denacifikuota“.

V.Putino reikalavimai prilygsta reikalavimui pakeisti valdžią Kyjive, net jei šiuose pastarojo meto pareiškimuose jis aiškiai to ir nereikalauja, teigia ekspertai. Tai, kad D.Peskovas remiasi šiais komentarais, verčia labai abejoti, ar čia galima įžvelgti kokį nors rimtą Rusijos tikslų pasikeitimą.

Kelios svarbiausios Karo studijų instituto išvados:

  • Rusijos kariuomenė surengė dar vieną masinį ir koordinuotą raketų smūgį Ukrainos ypatingos svarbos infrastruktūrai.
  • Rusijos politikai toliau atvirai propaguoja genocidinę retoriką prieš Ukrainą.
  • Kremlius toliau siekia savo maksimalistinių tikslų ir tikriausiai skelbia miglotus pareiškimus apie ketinimus suklaidinti Vakarų šalis, kad jos priverstų Ukrainą pradėti derybas.
  • Rusijos šaltiniai teigė, kad Ukrainos pajėgos tęsė kontrpuolimo operacijas Kreminos ir Svatovės kryptimis.
  • Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas Bachmuto ir Avdijivkos apylinkėse.
  • Rusijos pajėgos tęsė gynybines operacijas rytiniame (kairiajame) Dniepro upės krante Chersono srityje.
  • Rusijos pajėgos ir okupacinės valdžios pareigūnai toliau prievarta perkėlinėja gyventojus ir konfiskuoja jų turtą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius