JAV energetikos sekretorius: neturėtume trauktis iš Paryžiaus klimato sutarties

Jungtinės Valstijos neturėtų trauktis iš Paryžiaus klimato susitarimo, tačiau jį reikėtų peržiūrėti, antradienį pareiškė energetikos sekretorius Rickas Perry ir pažymėjo, kad kai kurios Europos šalys daro nepakankamai atmosferos taršai šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis mažinti.
Rickas Perry
Rickas Perry / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentas Donaldas Trumpas ateinantį mėnesį turėtų nuspręsti dėl tolesnio Jungtinių Valstijų dalyvavimo 2015 metais 194 valstybių pasirašytoje svarbioje Paryžiaus klimato sutartyje dėl kovos su pasauliniu atšilimu.

„Neketinu pasakyti, jog eisiu pas Jungtinių Valstijų prezidentą ir pasakysiu: „Tiesiog pasitraukime iš Paryžiaus sutarties“, – sakė R.Perry per tyrimų organizacijos „Bloomberg New Energy Finance“ konferenciją Niujorke.

„Tačiau ketinu pasakyti, jog, mano nuomone, mums galbūt derėtų ją peržiūrėti“, – sakė energetikos sekretorius.

„Turime susėsti ir jie turi rimtai į tai pažiūrėti“, – pridūrė jis.

R.Perry nepateikė jokių detalių, kaip, jo nuomone, sutartis turėtų būti peržiūrėta, tačiau pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos ir Kinija realiai prisideda prie pastangų mažinti taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis.

Energetikos sekretorius išsakė abejonių dėl Prancūzijos ir Vokietijos veiksmų.

Konkrečiai apie Prancūziją R.Perry nekalbėjo, tik paminėjo, kad anksčiau šį mėnesį Romoje vykusiame Didžiojo septyneto (G-7) susitikime jis metė reikšmingą žvilgsnį į Prancūzijos ir Vokietijos ministrus, turėjusį reikšti: „Ką jūs visi darote?“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rickas Perry
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rickas Perry

Tuo tarpu Vokietija, pasak R.Perry, priėmė sprendimą „pasitraukti iš branduolinės energetikos verslo“ ir „viską pastatyti – kaip girdėjom juos kalbant – ant atsinaujinančios energetikos“, sakė jis.

„Tačiau faktas, kad jų emisijos didėja, nes jie naudoja daugiau anglių. Jie naudoja anglis, o tai, kaip žinote, yra nešvari technologija“, – pridūrė R.Perry.

„Noriu pasakyti, kad neturėtumėte pasirašyti susitarimo ir tikėtis, kad mes jame dalyvausime, jei patys neketinate iš tiesų jame dalyvauti“, – pažymėjo energetikos sekretorius.

D.Trumpas „atviras visoms galimybėms“

Per prezidento rinkimų kampaniją D.Trumpas žadėjo, kad jam tapus valstybės vadovu, Jungtinės Valstijos pasitrauks iš Paryžiaus klimato sutarties.

Jungtinės Valstijos yra didžiausia pasaulio ekonomika ir užima antrą vietą tarp didžiausių atmosferos teršėjų po Kinijos.

Tačiau po pergalės lapkričio 8 dieną vykusiuose rinkimuose jis vengia šios temos, tik kartą pareiškė, jog yra atviras visoms galimybėms.

Valstybės sekretorius Rexas Tillersonas, anksčiau vadovavęs naftos milžinei „ExxonMobil“, per jo kandidatūros svarstymą Kongrese įstatymų leidėjams sakė, kad Amerika turėtų likti Paryžiaus sutarties, kuri buvo pasirašyta po daug metų vykusių sunkių derybų, dalyve.

D.Trumpas negali vienašališkai su žlugdyti šio susitarimo, bet jis gali inicijuoti JAV pasitraukimo iš sutarties procesą.

„Scanpix“/AP nuotr./Rexas Tillersonas ir Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Rexas Tillersonas ir Donaldas Trumpas

Jungtinės Valstijos yra didžiausia pasaulio ekonomika ir užima antrą vietą tarp didžiausių atmosferos teršėjų po Kinijos.

Amerikos pasitraukimas iš Paryžiaus sutarties būtų skaudus smūgis pasaulinėms pastangoms kovoti su klimato kaita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius