Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV erdvėlaivis „Atlantis“ paskutinį kartą atsiskyrė nuo TKS

JAV erdvėlaivis „Atlantis“ antradienį pamažu atsiskyrė nuo Tarptautinės kosminės stoties (TKS), pradėdamas istorinį paskutinį grįžimą į Žemę, pranešė JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos pareigūnai.
„Atlantis“ pakilimo akimirka
„Atlantis“ pakilimo akimirka / „Scanpix“ nuotr.

„Įvyko fizinis abiejų aparatų atsiskyrimas“, – NASA televizijos komentatorius paskelbė per tiesioginę šio manevro transliaciją.

Atsiskyrimas įvyko kaip planuota – 6 val. 28 min. Grinvičo (9 val. 28 min. Lietuvos) laiku, kai erdvėlaivis ir TKS skriejo apie 350 kilometrų aukštyje virš Ramiojo vandenyno. Keliomis valandomis anksčiau „Atlantis“ ir orbitinės stoties įgulos paskutinį kartą atsisveikino, šiek tiek nuliūdusios, jog baigiama 30 metų NASA vykdyta „Space Shuttle“ programa.

„Labai ačiū, kad buvote mus priėmę. Ši stotis puiki, todėl ši misija buvo tikras malonumas“, – „Atlantis“ vadas Chrisas Fergusonas sakė apie devynias dienas trukusį savo įgulos vizitą orbitinėje stotyje po istorinio paskutiniojo NASA daugkartinio naudojimo erdvėlaivio starto.

„Mes jūsų pasiilgsime, draugužiai. Geros kelionės, minkšto nusileidimo – pasimatysime su jumis Žemėje rudenį“, – pareiškė TKS įgulos narys, NASA borto inžinierius Ronaldas Garanas, kai „Atlantis“ pradėjo tolti nuo stoties.

„Likit sveiki, TKS – priverskit mus didžiuotis“, – atsakė Ch.Fergusonas.

Baigus „Space Shuttle“ erdvėlaivių 37-ąją misiją statant TKS, „Atlantis“ kapitonas priminė tarptautinio bendradarbiavimo dvasią, suvienijusią kelias šalis po Šaltojo karo imtis kurti orbitinę stotį. Ch.Fergusonas paragino savo ir TKS įgulą „žavėtis ir didžiuotis savo darbu“.

Vėliau erdvėlaivis kelias minutes lėtai tolo nuo stoties, kol atsidūrė už 182 metrų nuo jos.

Vėliau, orbitoje stebint įspūdingą saulėtekį, TKS pradėjo suktis 90 laipsnių kampu, atsigręždama savo išilgine ašimi į „Atlantis“, kad erdvėlaivio įgula galėtų nufotografuoti kai kuriuos modelius ir įrangą, kurių nesimatydavo per kitas misijas.

Planuojama, kad „Atlantis“, kuris atskraidino į TKS kelias tonas įrangos ir atsargų, ketvirtadienį paryčiais nutūps Johno F.Kennedy kosminiame centre Floridoje.

Baigus Amerikos pasididžiavimu tapusią „šatlų“ programą, JAV astronautai taps visiškai priklausomi nuo Rusijos kosminių laivų „Sojuz“. Jais bus skraidoma į TKS, kol JAV sukurs naujus pilotuojamus kosminius aparatus – komercinę raketą ir privačios bendrovės kartu su NASA statomą kapsulę, kuri tikriausiai bus paruošta pakilti į kosmosą 2015 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius