Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV erdvėlaivis „Endeavour“ paruoštas priešpaskutiniam startui

Astronautai pirmadienį užėmė vietas JAV erdvėlaivio „Endeavour“ kabinoje prieš skrydį į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), kuris taps priešpaskutine „Space Shuttle“ programos misija.
Erdvėlaivis „Endeavour“
Erdvėlaivis „Endeavour“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Planuojama, kad raketos startą Jonhno F.Kennedy kosminiame centre, kuris įvyks 8 val. 56 min. vietos (15 val. 56 min. Lietuvos) laiku, stebės apie pusę milijono žiūrovų.

Paskutinis „Space Shuttle“ klasės erdvėlaivio skrydis įvyks vėliau šiais metais, kai į kosmosą pakils erdvėlaivis „Atlantis“.

Šešių astronautų įgula, kurios vienas iš narių – italas Roberto Vittori per 16 dienų truksiančią misiją atliks svarbų fizikos eksperimentą, kuris mokslininkams padės aiškintis visatos atsiradimą. Šio skrydžio metu astronautai keturis kartus išeis į atvirą kosmosą.

Prognozės rodo 70 proc. tikimybę, kad orai bus palankūs, o JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) šiuo metu „nesprendžia jokių problemų“, kurios galėtų sutrukdyti startui, sakė NASA atstovas Allardas Beutelis.

„Endeavour“ iškels į orbitą 2 mlrd. dolerių kainavusį zondą „Alpha Magnetic Spectrometer-2“ (AMS-2), sveriantį septynias tonas. Šis elementariųjų dalelių detektorius bus paleistas ateinantį dešimtmetį naršyti visatą, ieškant tamsiosios medžiagos ir antimedžiagos pėdsakų.

„Tai šiek tiek panašu į adatos paieškas šieno kupetoje“, – sakė Prancūzijos mokslininkas Jeanas Pierre'as Vialle'is, dirbantis tarptautinėje AMS-02 projekto vykdytojų grupėje.

„Tačiau jeigu mes ją rasime, tai neabejotinai įrodys, kad kažkurioje visatos dalyje egzistuoja žvaigždės, sudarytos iš antimedžiagos. Tai būtų didžiulis pasiekimas“, – pridūrė jis.

Anksčiau buvo planuota, kad NASA misija STS-134 prasidės balandžio 29 dieną, tačiau ji buvo atidėta likus kelioms valandoms iki starto, kai mechanikai aptiko gedimą šildymo sistemoje, neleidžiančioje raketų kurui užšalti kosmose.

Praeitą savaitę NASA atliko didelius remonto darbus, o inžinieriai įsitikinę, jog šįkart erdvėlaivis startuos.

Arizonai JAV Kongrese atstovaujanti Gabrielle Giffords, kuri yra „Endeavour“ įgulos vado Marko Kelly žmona, saugiai atvyko į Floridą su kito astronauto šeimos nariais ir stebės erdvėlaivio startą iš J.F.Kennedy kosminio centro, pranešė jos biuras.

„Gabrielle ir Markas atsisveikino per popietės vizitą prieš startą“, – sakoma Atstovų Rūmų narės svetainėje socialiniame tinkle „Facebook“ sekmadienį paskelbtoje žinutėje.

Gydytojai leido padaryti pertrauką G.Giffords reabilitacijos programoje Hjustone, kad ji galėtų stebėti planuotą erdvėlaivio startą balandžio 29 dieną. Kongreso narė sveiksta po sausį įvykusio incidento, kai ji buvo pašauta į galvą per susitikimą su rinkėjais Arizonoje.

30 metų vykdoma JAV daugkartinio naudojimo erdvėlaivių programa oficialiai bus baigta šiais metais po paskutiniojo „Atlantis“ skrydžio. Vėliau astronautai į TKS bus skraidinami tik Rusijos kosminiais laivais.

Atidėjus „Endeavour“ misiją, planuotą „Atlantis“ startą teko nukelti iš birželio 28 dienos į liepos vidurį, tačiau galutinė data dar nenustatyta.

Po paskutinės „Space Shuttle“ misijos trys išlikę erdvėlaiviai ir prototipas „Enterprise“ bus išgabenti į skirtingus JAV muziejus.

Baigus NASA erdvėlaivių programą, į TKS savo astronautus norinčioms skraidinti pasaulio vyriausybėms teks mokėti Rusijai 51 mln. dolerių (124,7 mln. litų) už kiekvieną vietą, kol amerikiečiai sukurs naują privatų erdvėlaivį, kurį tikimasi sukonstruoti iki 2015 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius