-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV federaliniai tyrėjai: Klivlando policija naudojo per didelę jėgą, kai nušovė 12-metį

JAV federaliniai tyrėjai nustatė, kad policija Klivlande, kur pareigūnai neseniai nušovė vieną 12-metį, buvo linkusi „naudoti per didelę jėgą“, ketvirtadienį paskelbė generalinis prokuroras Erikas Holderis.
Protestuotojai su Tamiro Rice'o nuotrauka
Protestuotojai su Tamiro Rice'o nuotrauka / „Scanpix“/AP nuotr.

Šios išvados buvo paskelbtos didėjant rasinei įtampai dėl virtinės incidentų, kai policijos veiksmų aukomis tapdavo afroamerikiečiai. Naujausia iš jų buvo 12-metis Tamiras Rice'as kuris praeitą mėnesį buvo nušautas vienoje žaidimų aikštelėje, kai pareigūnai gavo pranešimą apie ginkluotą berniuką. Vėliau paaiškėjo, kad T.Rice'as turėjo žaislinę pistoleto kopiją.

„Nustatėme, kad yra pagrįstų priežasčių manyti, jog Klivlando policijos skyrius šabloniškai naudoja arba praktikuoja per didelį jėgos naudojimą – pažeisdamas JAV konstitucijos 4-ąją pataisą, taip pat dėl sisteminių trūkumų, įskaitant nepakankamą atskaitingumą, netinkamą apmokymą ir įrangą, neveiksmingus metodus ir netinkamą bendravimą su bendruomene“, – sakė E.Holderis.

Federalinis tyrimas dėl Klivlando policijos praktikos buvo pradėtas prieš 18 mėnesių ir nėra konkrečiai susijęs su T.Rice'o gyvybės pareikalavusiu incidentu.

Tačiau T.Holderis nurodė, kad miestas priėmė šias išvadas ir sutiko imtis teismo sprendimais skatinamų pastangų pagerinti padėtį, įskaitant reformas prižiūrėsiančio nepriklausomo stebėtojos paskyrimą.

Tyrimo išvados buvo paskelbto po neramios nakties Niujorke, kur vyko protestai dėl didžiosios žiuri sprendimo nepateikti kaltinimų baltaodžiui policininkui, kuris mirtinai uždusino areštuojamą neginkluotą juodaodį Ericą Garnerį.

Panašus sprendimas, lapkričio 24 dieną paskelbtas Misūrio didžiosios žiuri byloje dėl incidento, per kurį baltaodis policininkas nušovė neginkluotą juodaodį 18-metį Michaelą Browną, išprovokavo riaušes Sent Luiso priemiesčiuose ir protestus kituose šalies miestuose.

Šios bylos atnaujino jau seniai vykstančius debatus dėl policijos elgesio su afroamerikiečiais ir policijos taktikos, kurią daugelis laiko pernelyg agresyvia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius