Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV generalinis prokuroras liudys Senato žvalgybos komitete

JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas, dėl kurio kontaktų su Rusijos ambasadoriumi per prezidento rinkimų kampaniją kilo daug klausimų, šeštadienį sutiko liudyti Senato žvalgybos komitete, tiriančiame galimą Rusijos kišimąsi į rinkimus.
JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas
JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pripažinęs, kad pernai dukart buvo susitikęs su Rusijos ambasadoriumi Jungtinėse Valstijose, J.Sessionsas kovą nusišalino nuo federalinio tyrimo dėl kontaktų tarp Rusijos ir Donaldo Trumpo prezidentinės kampanijos. Per sausį vykusį posėdį dėl paskyrimo į generalinio prokuroro pareigas jis tvirtino kampanijos metu nesusitikęs su Rusijos atstovais.

J.Sessionsą persekiojo klausimai apie galimus papildomus susitikimus su ambasadoriumi Sergejumi Kisliaku. Senato demokratai kėlė klausimus, ar jie buvo susitikę per 2016 metų balandį Vašingtono viešbutyje „Mayflower“ vykusį renginį užsienio politikos klausimais. Teisingumo departamentas teigė, kad J.Sessionsas jame dalyvavo, kad išklausytų D.Trumpo kalbą, tačiau susitikimų ar privačių pokalbių nevyko.

Buvęs FTB direktorius Jamesas Comey ketvirtadienį liudydamas komitete iškėlė papildomų klausimų. Pasak jo, FTB tikėjosi, kad J.Sessionsas nusišalins keliomis savaitėmis anksčiau, nei tai padarė. J.Comey atvirame posėdyje daugiau apie tai kalbėti atsisakė.

Šeštadienį respublikonų senatoriui iš Alabamos Richardui Shelby atsiųstame laiške J.Sessionsas tvirtino planavęs Kongreso pakomitečiuose aptarinėti Teisingumo departamento biudžetą, tačiau tapo aišku, kad kai kurių narių klausimai bus skirti tyrimui dėl Rusijos. R.Shelby pirmininkauja Senato asignavimo pakomitečiui.

J.Sessionso teigimu, sprendimą priimti žvalgybos komiteto kvietimą atvykti iš dalies lėmė J.Comey liudijimas. Jis rašė, jog „svarbu man gauti galimybę aptarti šiuos klausimus tinkamame forume“. Generalinis prokuroras nurodė, kad į pakomitečius atvyks jo pavaduotojas Rodas Rosensteinas.

Kongreso asignavimų pakomitečių narių informavimas apie Teisingumo departamento biudžetą yra svarbi generalinio prokuroro darbo dalis. Tai, kad J.Sessionsas šią užduotį patikės savo pavaduotojui, rodo, kad tyrimas dėl Rusijos atitraukia jį nuo svarbiausių pareigų.

J.Sessionsas laiške nenurodė, ar kalbės viešai, ar už uždarų durų. J.Comey liudijo viešai, o vėliau su komiteto nariais susitiko už uždarų durų aptarti su slapta informacija susijusių klausimų.

Demokratų senatorius iš Havajų Brianas Schatzas išreiškė susirūpinimą dėl to, kad J.Sessionsas neatvyks į asignavimų pakomitetį, nes, regis, „nenori aptarinėti savo nusišalinimo nuo tyrimo dėl 2016 metų prezidento rinkimų kampanijos ... ir reikšmingo bendravimo su Rusijos pareigūnais“.

„Atėjo tamsūs laikai, jei Jungtinių Amerikos Valstijų generalinis prokuroras atviroje sesijoje prisiekęs nenori atsakyti į klausimus apie savo elgesį arba ginti šios administracijos biudžeto“, – teigė B.Schatzas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius