Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 04 /23:32

JAV generalinis prokuroras: prie neramumų šalyje prisidėjo ir užsienio veikėjai

JAV generalinis prokuroras Williamas Barras ketvirtadienį pareiškė, kad prie neramumų šalyje prisidėjo ne tik radikalaus judėjimo „Antifa“ nariai, bet ir „užsienio veikėjai“.
Protestai Mineapolyje
Protestai Mineapolyje / „Scanpix“ nuotr.

„Turime duomenų, kad „Antifa“ ir kitos panašios ekstremistinės grupuotės, taip pat ir įvairių politinių įsitikinimų veikėjai buvo įsitraukę į kurstymą ir dalyvavo smurtiniuose veiksmuose“, – pareiškė W. Barras per spaudos konferenciją, kalbėdamas apie protestus JAV, kuriuos lydi neramumai.

„Taip pat matome užsienio veikėjus, visose pusėse aštrinančius smurtą“, – sakė generalinis prokuroras.

Masinius neramumus ir protestus JAV išprovokavo 46-erių juodaodžio George'o Floydo mirtis gegužės 25 dieną, policininkui Mineapolio gatvėje kelias minutes keliu spaudus jam kaklą.

Išvakarėse pranešta, jog Minesotos valstijos Henepino apygardos teismo medicinos ekspertas pripažino, kad afroamerikiečio mirtis buvo nužudymas. Ataskaitoje teigiama, kad G.Floydo „mirties priežastis buvo mechaninė asfiksija“ – vyras buvo uždusintas jį areštavusio policininko.

Praėjusią savaitę policininkas Derekas Chauvinas, prisidėjęs prie G.Floydo mirties, buvo atleistas, jam pareikšti kaltinimai trečiojo laipsnio nužudymu ir antrojo laipsnio netyčiniu nužudymu.

Vašingtone nukentėjo per 100 policininkų

Vašingtone per pastarojo meto neramumus, išprovokuotus vieno JAV policijos areštuojamo juodaodžio nužudymo, nukentėjo daugiau nei 100 policininkų, ketvirtadienį pareiškė generalinis prokuroras B.Barras.

„Laikotarpiu nuo šeštadienio iki šiandien 114 teisėsaugos pareigūnų buvo sužeisti, o 22 iš jų yra hospitalizuoti“, – pažymėjo jis per spaudos konferenciją, aiškindamas, kodėl valdžia nusprendė imtis griežtų priemonių atkurdama tvarką sostinėje.

Pasak B.Barro, įsiplieskus neramumams pavojus buvo iškilęs net JAV Slaptosios tarnybos pareigūnams, atsakingiems, be kita ko, už prezidento apsaugą. Daugelis policininkų patyrė galvos traumų, nes chuliganai apsvaidė juos akmenimis, nurodė generalinis prokuroras.

Jis pridūrė, kad pastarosiomis dienomis padėtis Vašingtone yra rami, o Mineapolyje, kur žuvo George'as Floydas, minėtas juodaodis, protesto akcijos vyksta taikiai.

Prezidento Donaldo Trumpo oponentai tvirtina, kad jis reikalauja imtis pernelyg griežtų veiksmų prieš smurtinių protestų dalyvius.

JAV administracija savo ruožtu pažymi, kad neprieštarauja taikioms demonstracijoms, bet žada užkirsti kelią riaušėms ir susirėmimams su policija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius