Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV generolas: Afganistane, tikėtina, kils pilietinis karas

Aukščiausio rango JAV generolas šeštadienį Amerikos žiniasklaidai pareiškė, kad Afganistane, tikėtina, kils pilietinis karas, ir įspėjo, jog tokiomis sąlygomis šalyje gali atgyti teroristinės grupuotės.
Generolas Markas Milley
Generolas Markas Milley / „Scanpix“/AP nuotr.

Amerikiečių pajėgoms pradėjus trauktis iš Afganistano, Talibanas žaibiškai užėmė šalį ir tik šiaurinė Pandžšyro provincija atsilaikė prieš griežtosios linijos islamistus.

„Mano kariniu vertinimu, tikėtina, kad susidarys sąlygos pilietiniam karui“, – televizijai „Fox News“ sakė Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley.

Generolas suabejojo, kad Talibanas, kuris dar nepaskelbė vyriausybės, sugebės įtvirtinti valdžią ir sukurti veiksmingą valdymo struktūrą.

„Manau, kad yra bent jau labai didelė platesnio masto pilietinio karo tikimybė, o tai savo ruožtu sudarys sąlygas, dėl kurių gali atsikurti „al Qaeda“ ar sustiprėti ISIS („Islamo valstybė“) ar kitos teroristinės grupuotės“, – sakė jis.

Pabrėždamas, kad negali numatyti, kas bus toliau Afganistane, M.Milley vis dėlto pateikė niūrų vertinimą.

„Tokiomis sąlygomis labai tikėtina, kad per 12, 24, 36 mėnesius iš šio regiono gali vėl kilti terorizmas", – „Fox News“ sakė jis.

Jungtinės Valstijos 2001-aisiais įsiveržė į Afganistaną ir nuvertė Talibano režimą, kuris buvo suteikęs prieglobstį tarptautiniam teroristų tinklui „al Qaeda“, tų metų rugsėjo 11 dieną Amerikoje surengusiam 3 tūkst. gyvybių nusinešusius išpuolius.

Vakarų šalys nuogąstauja, kad Afganistanas vėl gali tapti ekstremistų priebėga.

JAV pareiškė, kad ir toliau išlaikys pajėgumus, galinčius smogti „iš už horizonto“, jei Afganistane iškiltų bet kokia grėsmė Amerikos saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius