-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 01 /13:12

JAV generolas nepasitiki Rusijos informacija apie „Zapad“, ragina kviesti žiniasklaidą

Jungtinių Valstijų sausumos pajėgų Europoje vadas Benas Hodgesas penktadienį paragino Rusiją pakviesti žiniasklaidą stebėti karines pratybas „Zapad“ ir sakė neturintis pagrindo tikėti Maskvos pateikiama informacija apie mokymų mastą.
Benas Hodgesas
Benas Hodgesas nepasitiki Rusijos informacija apie „Zapad“, ragina kviesti žiniasklaidą / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Rusai nesuteikė mums daug priežasčių tikėti skaičiais, apie kuriuos jie kalba“, – penktadienį žurnalistams Vilniuje sakė B.Hodgesas per bendrą spaudos konferenciją su krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu.

Maskva skelbia, kad pratybose dalyvaus mažiau nei 13 tūkst. karių, bet NATO ir Lietuvos pareigūnai teigia, kad šis skaičius dirbtinai sumažintas, dalį pratybų išskiriant į atskirus mokymus, siekiant išvengti prievolės kviesti stebėtojus.

Pratybos „Zapad“ Vakarų Rusijoje, Baltarusijoje ir Karaliaučiaus krašte vyks rugsėjo 14-20 dienomis.

B.Hodgesas sakė, kad Rusija galėtų išsklaidyti nerimą, jei pakviestų žurnalistus stebėti jas, kaip tai daro Vakarų valstybės.

B.Hodgesas: „Manau, visa tai būtų buvę išspręsta ir visi būtų atsipalaidavę, jeigu Rusijos Federacija būtų visur pakvietusi žiniasklaidą, kaip kad tai daroma Lietuvos, Vokietijos, Amerikos ginkluotosiose pajėgose.“

„Manau, visa tai būtų buvę išspręsta ir visi būtų atsipalaidavę, jeigu Rusijos Federacija būtų visur pakvietusi žiniasklaidą, kaip kad tai daroma Lietuvos, Vokietijos, Amerikos ginkluotosiose pajėgose“, – kalbėjo B.Hodgesas.

Jis pabrėžė tvirtai pasitikintis NATO atgrasančiais pajėgumais regione, bet pridūrė, kad Aljansas privalo išlikti budrus.

„Būti budrioms – visų mūsų saugumo tarnybų pareiga. Vis dėlto nesu žinomas kaip sugebantis gerai prognozuoti ateitį“, – kalbėjo B.Hodgesas.

Pratybų laikotarpiui JAV į Lietuvą atsiuntė papildomų naikintuvų ir kuopą karių, bet JAV generolas teigė, kad Aljanso pratybos vyks kaip suplanuota anksčiau.

Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje šiemet taip taip dislokuota po batalioną – maždaug po tūkstantį – karių iš įvairių NATO šalių.

Rusija ir Baltarusija teigia, kad pratybos bus grynai gynybinio pobūdžio. Lietuvos krašto apsaugos ministras R.Karoblis penktadienį sakė, kad per mokymus „gynybą gali sekti kontrpuolimas ir puolimo inscenizacija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius