Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV generolas nušalintas dėl Afganistano prezidento Hamido Karzai kritikos

Vienas Afganistane dislokuotų JAV pajėgų generolas buvo nušalintas po to, kai apkaltino prezidentą Hamidą Karzai ir jo korumpuotą administraciją,jog jie atitrūkę nuo tikrovės ir nejaučia dėkingumo už Amerikos teikiamą pagalbą.
 Peteris Fulleris
Peteris Fulleris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Generolas majoras Peteris Fulleris, kuris yra NATO vykdomos Afganistano pajėgų mokymo ir aprūpinimo misijos vadovo pavaduotojas, buvo nušalintas nuo pareigų dėl „netinkamų viešų komentarų“, penktadienio vakarą paskelbė Aljanso vadovaujamos tarptautinės pajėgos.

P.Fullerio komentarai iškėlė į viešumą nusivylimą H.Karzai ir jo vyriausybe; anksčiau kai kurie JAV ir kitų šalių kariškiai bei diplomatai tai reikšdavo privačiai.

Interviu, kurį ketvirtadienį paskelbė JAV naujienų tinklalapis „Politico“, P.Fulleris sakė, kad Afganistano lyderiai yra „ekscentriški, nedėkingi ir atitrūkę nuo tikrovės“, taip pat nesuvokiantys, kokia yra Amerikos misijos šioje šalyje žmogiškoji ir finansinė kaina.

Jis taip pat tiesiogiai kritikavo H.Karzai, kuris praeitą mėnesį pareiškė, kad Afganistanas palaikytų Islamabadą, jeigu kiltų Pakistano karas su JAV.

„Kodėl jums tiesiog neišdūrus man akies adata? – generolas replikavo apie H.Karzai pasisakymus. – Tikriausiai juokaujate... Atleiskit – mes ką tik jums davėme 11,6 mlrd. dolerių, o dabar jūs man sakote „Man tai nerūpi?“

„Kai vyks prezidento rinkimai, tikėkimės, kad jie suras vaikiną, kuris sklandžiau kalbės viešumoje“, – sakė P.Fulleris.

NATO vadovaujamų Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) vadas JAV generolas Johnas Allenas pareiškė, kad P.Fullerio komentarai neatspindi tarptautinių pajėgų santykių su H.Karzai administracija, kurie tebėra tvirti.

„Šie nelemti komentarai neatspindi mūsų dabartinių tvirtų santykių su Afganistano vyriausybe, jo lyderiais arba mūsų bendro įsipareigojimo likti čia, Afganistane, – sakoma J.Alleno pranešime. – Afganistano žmonės yra garbingi žmonės, ir tokie komentarai mums nesutrukdys įvykdyti svarbiausios bendros misijos – sukurti stabilų, taikų ir klestintį Afganistaną.“

JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta visiškai palaiko sprendimą nedelsiant nušalinti P.Fullerį, Gynybos departamento atstovas kapitonas Johnas Kirby sakė naujienų agentūrai AFP.

Savo interviu P.Fulleris taip pat pateikė neįprastą palyginimą, atpasakodamas, kaip jam tenka aiškinti afganų pareigūnams, kodėl jie negauna modernios kovinės technikos, tokios kaip naikintuvai F-16 ir tankai.

„Žmogų galima išmokyti žvejoti arba duoti jam žuvį, – sakė generolas. – Mes jiems duodame žuvų, kol jie mokosi, o jie reikalauja daugiau žuvies! (Jie sako:) “Man patinka kardžuvė, tai kodėl duodat man menkę?„ Įsivaizduojat? Šiandien valgiaraštyje – menkė!“

P.Fulleris taip pat sakė, jog vienas afganų pareigūnas, kurio vardo jis neminėjo, prisipažino generolui, kad tankai jam būtų reikalingi tik demonstruoti paraduose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius