-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV generolas: „priešininkai“ blokuoja amerikiečių karo lėktuvus Sirijoje

JAV specialiųjų operacijų pajėgų vadovas generolas Raymondas Thomas pareiškė, kad „oponentai“ Sirijoje – beveik neabejotinai Rusijos ar Maskvos remiamos pajėgos – vykdo elektronines atakas prieš amerikiečių karinių oro pajėgų lėktuvus AC-130. Pranešimų apie ryšio blokavimą ir kitokias nekinetines atakas Sirijoje yra ir daugiau, skelbia „The Drive“.
JAV karo lėktuvas AC-130
JAV karo lėktuvas AC-130 / „Scanpix“/AP nuotr.

R.Thomas, kuris yra atsakingas už visas JAV specialiųjų operacijų pajėgų misijas, apie „priešininkų“ statomus barjerus amerikiečiams kalbėjo per vieną simpoziumą Amerikoje.

„Šiuo metu Sirijoje mes susiduriame su pačia agresyviausia elektroninio karo forma. Priešininkai mus testuoja kiekvieną dieną – išjungia mūsų ryšio priemones, blokuoja mūsų AC-130 ir taip toliau“, – pareiškė JAV generolas.

Ugnies paramos lėktuvų AC-130, kurie iš transporto orlaivių buvo paversti skraidančiomis tvirtovėmis, įguloms elektroninis blokavimas ypač pavojingas, nes lėktuvai labai priklausomi nuo elektroninių sistemų.

Jos padeda įguloms surasti ir nustatyti taikinius, o tuomet – su kitais pilotuojamais ir bepiločiais orlaiviais suderinti atakas. Jei sistemos neveikia ar yra išjungiamos, lėktuvams nepaprastai sunku atskirti draugiškas ir priešininkų pajėgas – ką jau kalbėti apie civilius.

Ypač daug rizikų kyla vykdant naktines misijas – o būtent į tokias misijas dažniausiai kyla AC-130 lėktuvai. Pavojus didėja ir atvejais, kai amerikiečių kariai oro pajėgų pagalbos prašo būdami labai arti priešų – jie ir patys gali nukentėti.

Pavyzdžiui, per garsųjį incidentą Nigeryje pernai spalį, kai teroristai užpuolė JAV ir Nigerio pajėgas, prancūzų koviniai lėktuvai „Mirage“ neatakavo priešo kovotojų, nes bijojo pataikyti į draugiškus karius, kurie buvo labai arti oponentų.

Reuters/Scanpix nuotr./Naikintuvai „Mirage-2000“
Reuters/Scanpix nuotr./Naikintuvai „Mirage-2000“

2015 metų spalį orlaivis AC-130 sunaikino ligoninę Afganistano Kundūzo mieste, kurioje tuo metu dirbo organizacijos „Gydytojai be sienų“ medikai. Tyrimas parodė, kad tuo metu neveikė tam tikros elektroninės sistemos, tad buvo remtasi žodiniu taikinio nupasakojimu ir tragiškai suklysta.

Nors R.Thomas tiesiogiai konkrečių priešininkų neįvardijo, elektroninio blokavimo priemones pastaraisiais metais aktyviai stiprina ir vis dažniau naudoja – taip pat Europoje – Rusija. Galbūt tokios priemonės buvo perduotos ir Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo pajėgoms.

Negalima atmesti ir galimybės, kad Sirijai perduotą įrangą valdo Rusijos privatūs samdiniai – toks metodas leidžia Maskvai atsiriboti nuo atakų taikantis į JAV pajėgas šioje karo nualintoje šalyje.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV pajėgos Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./JAV pajėgos Sirijoje

Bet kokiu atveju Rusija tikriausiai negali nepasinaudoti proga trukdyti amerikiečiams veikti Sirijos rytuose. Mažųjų bepiločių orlaivių blokavimas apriboja JAV pajėgų galimybes geriau suprasti situaciją „ant žemės“ ir, pavyzdžiui, laiku pastebėti besiartinantį priešą.

Be to, elektroninis blokavimas greičiausiai neleidžia JAV bepiločiams orlaiviams laisvai veikti Vakarų Sirijoje, kur šeimininkauja B.al Assado pajėgos, ten rengiančios ir chemines atakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius