-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ginkluotosioms pajėgoms siūloma atsisakyti rūkymo

Pentagono ekspertai pareiškė, kad JAV ginkluotosioms pajėgoms derėtų atsisakyti rūkymo, nes rūkančių kariškių žaizdos blogiau gyja, o naktį jie mato prasčiau, pranešama BBC tinklalapyje.
JAV kariai
JAV kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iš JAV ginkluotųjų pajėgų tabakas turėtų būti išgyvendintas per artimiausius 20 metų, sakoma vyriausybės patvirtintoje ataskaitoje.

JAV Medicinos instituto (IOM) duomenimis, rūko 30 proc. kariškių, o tai lemia „labai dideles“ ekonomines ir sveikatos priežiūros sąnaudas.

Tačiau ekspertai pripažino, kad tokią reformą įgyvendinti būtų sunku, nes rūkymas „nuo seno siejamas tvirto, bebaimio kario įvaizdžiu.“

 Pentagonas sakė palaikantis šią idėją ir mano, kad ją „įmanoma įgyvendinti.“  Ataskaitoje, kurią patvirtino Pentagonas ir JAV Veteranų administracija (VA), nurodoma, kad Gynybos departamentas kasmet išleidžia daugiau nei 1,6 mlrd. dolerių su rūkymu susijusiai medicinos priežiūrai, gydymui ligoninėse ir prarastoms tarnybos dienoms kompensuoti.

Ekspertai taip pat pabrėžė, kad rūkymas ginkluotosiose pajėgose nuo 1998 metų dar labiau išplito. Nurodoma, kad rūko iki 50 proc. kariškių, grįžtančių iš kovinių misijų Irake ir Afganistane. Nustatyta, kad rūkantys kariai mažiau ištvermingi, blogiau mato prieblandoje, o jų žaizdos lėčiau gyja.

„Iš esmės šie kariai savo gyvybėmis rizikuoja dvigubai: tarnaudami savo šaliai ir tarnaudami tabakui, – sakė ataskaitą parengusio komiteto pirmininkas Stuartas Bondurantas. – Tabakas yra ilgalaikė operacija - jis žudo lėtai ir klastingai.“
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius