Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Gvantanamo bazėje laikyti šeši uigūrai perkelti į Palau

Šeši Kinijos musulmonai uigūrai, kurie buvo laikomi amerikiečių karinėje bazėje Kubos Gvantanamo įlankoje, sekmadienį buvo perkelti į Ramiojo vandenyno šalį Palau, kurioje nuo šiol gyvens, pranešė JAV Teisingumo departamentas ir advokatai.
Gvantanamo kalėjimas
Gvantanamo kalėjimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Minėti šeši asmenys septynerius metus praleido karinėje bazėje įkurtame sulaikymo centre, nors jiems buvo panaikinti visi kaltinimai. Sekmadienį jie buvo atskraidinti į Palau, kur „pradės savo gyvenimą laisvėje“, Niujorke sakė trijų buvusių kalinių advokatai.

JAV Teisingumo departamentas nurodė, kad į Palau buvo perkelti Ahmadas Toursonas, Abdul Ghapparas Abdulas Rahmanas, Edhamas Mametas, Anwaras Hassanas, Dawutas Abdurehimas ir Adelas Nooris.

Šie vyrai buvo tarp 22 uigūrų, kurie gyveno izoliuotoje stovykloje Afganistane ir buvo sulaikyti 2001 metų spalį, prasidėjus JAV vadovaujamų pajėgų invazijai.

Islamą išpažįstantys etniniai uigūrai sudaro gyventojų daugumą Kinijos Sindziango regione.

JAV administracija baiminasi, kad sulaikytieji uigūrai gali būti persekiojami, jeigu būtų grąžinti į Kiniją, todėl penki iš jų 2006 metais buvo perkelti į Albaniją, o keturi buvo apgyvendinti Bermuduose. Kiti uigūrai iki šiol buvo laikomi Gvantaname, o jų teisinis statusas tebėra neaiškus.

Šešis uigūrus perkėlus į Palau, dar septyni liko Gvantaname, kur šiuo metu tebelaikomi 215 asmenų.

Gvantaname likę uigūrai pageidauja būti perkelti į Jungtines Valstijas, o JAV Aukščiausiasis Teismas sutiko pradėti nagrinėti jų bylas kitų metų pradžioje.

Vienas federalinis teisėjas pernai nurodė tuos vyrus paleisti Jungtinėse Valstijose, kur juos sutinka apgyvendinti didelė uigūrų išeivių bendruomenė.

Iš kontraversiško sulaikymo centro, kuris buvo atidarytas 2002 metų sausį ankstesnio JAV prezidento George'o W.Busho iniciatyva, į kitas šalis jau perkelta daugiau nei 550 sulaikytųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius