Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV gydytojai prisidėjo prie CŽV ir kariniuose kalėjimuose vykdytų kankinimų

Gydytojai ir slaugės, kuriems buvo pavesta prižiūrėti įtariamų teroristų sveikatą, prisidėjo prie Pentagono ir Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimuose vykdytų žmogaus teisių pažeidimų, sakoma pirmadienį paskelbtoje nepriklausomoje ataskaitoje.
Eutanazija
Gydymas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV gynybos departamentas ir CŽV reikalavo, kad sveikatos apsaugos darbuotojai „bendradarbiautų renkant informaciją ir vykdant saugumo veiksmus tokiu būdu, kuris sukėlė didelę žalą JAV laikomiems kaliniams“, – sakoma studijoje, paskelbtoje po dvejus metus trukusių tyrimų, kuriuose atliko Medicinos institutas ir George'o Soroso finansuojamas Atviros visuomenės fondas.

Medicinos profesionalai padėjo parengti metodikas, jas vykdyti ir dalyvavo kankinimuose bei žiauriai, nehumaniškai ir žeminančiai elgėsi su kaliniais, sakoma ataskaitoje.

Medicinos profesionalai padėjo parengti metodikas, jas vykdyti ir dalyvavo kankinimuose bei žiauriai, nehumaniškai ir žeminančiai elgėsi su kaliniais, sakoma ataskaitoje.

Medicinos darbuotojų bendradarbiavimas su pareigūnais JAV kalėjimuose Afganistane, Gvantanamo įlankos bazėje ir CŽV slaptuosiuose kalinimo centruose prasidėjo po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų prieš Jungtines Valstijas.

„Aišku, kad nacionalinio saugumo vardu kariškiai pamynė (Hipokrato priesaiką), o gydytojai buvo paversti kariuomenės agentais ir atliko veiksmų, kurie prieštaravo medicinos etikai bei praktikai“, – sakė vienas iš šios studijos autorių Geraldas Thomsonas, Kolumbijos universiteto medicinos profesorius emeritas.

Duodami Hipokrato priesaiką, medicinos darbuotojai pasižada savo darbą atlikti sąžiningai ir etiškai.

Ataskaitoje, kurią parengė daugiau nei 20 karybos, etikos, medicinos, visuomenės sveikatos ir teisės ekspertų, JAV Senato žvalgybos komitetas raginamas nuodugniai ištirti medicinos darbuotojų veiksmas kalinimo vietose.

Kitas šios studijos autorius Leonardas Rubensteinas iš Johnso Hopkinso universiteto sutelkė dėmesį į Gvantanamo įlankos kalinių, paskelbusių bado streiką, maitinimą prievarta, taip pat CŽV agentų naudotus šiurkščius tardymo metodus bei skandinimo imitavimą, taikyta slaptuosiuose kalėjimuose.

„Smurtas prieš suimtuosius ir sveikatos apsaugos profesionalų dalyvavimas šioje praktikoje mūsų šaliai dar nėra praeitis“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP.

Tyrimo autoriai taip pat ragina Pentagoną ir CŽV laikytis elgesio standartų, kurie leistų medicinos personalui laikytis savo etikos principų ir vėliau išgydyti kalinius, su kuriais susiduria.

Tiek CŽV, tiek Pentagonas atmetė šios ataskaitos išvadas.

Pasak CŽV viešųjų ryšių vadovo Deano Boydo, toje studijoje „esama didelių netikslumų ir klaidingų išvadų“.

„Svarbu pabrėžti, kad CŽV nelaiko jokių kalinių, o prezidentas (Barackas) Obama nutraukė (nepaprastojo) perdavimo, kalinimo ir tardymo programą savo vykdomuoju įsaku 2009 metais“, – aiškino D.Boydas.

B.Obama tą įsaką išleido tuojau po to, kai pradėjo savo kadenciją 2009 metais. Prezidentas uždraudė tardymo metodus, kurie buvo naudojami vadovaujant jo pirmtakui George'ui W.Bushui ir kuriuos kritikai prilygino kankinimams.

Nors prezidentas neuždraudė kalinių nepaprastojo perdavimo, pagal naujas taisykles įtariamųjų neleidžiama kankinti, kol jie yra perkeliami į kitą šalį tardyti, teisti arba toliau laikyti arešte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius