-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV gynybos sekretoriaus kalba ministrams Briuselyje: svarbiausios citatos

Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Jamesas Mattisas trečiadienį perspėjo NATO nares, kad Vašingtonas gali sumažinti savo įsipareigojimus Aljansui, jeigu sąjungininkės neskirs daugiau lėšų gynybai.
Jamesas Mattisas
Jamesas Mattisas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Briuselyje kalbėdamas NATO gynybos ministrams jis taip pat pabrėžė pokyčių Aljanse būtinybę. Tai matyti iš J.Mattiso kalbos, kurios spausdintą tekstą turi BNS.

BNS pateikia svarbiausias JAV gynybos sekretoriaus kalbos citatas:

Apie reikalingus pokyčius NATO: „NATO susikūrė dėl strateginės būtinybės. Dabar NATO turi išsirutulioti iš tos strateginės būtinybės. Mūsų šalių bendruomenei kyla grėsmių daugybe frontų, nes nesaugumo lankas susidaro NATO pakraščiais ir toliau už jų. Mes turime veikti taip, kad patenkintume mūsų demokratinių stabilumo salų interesus, jeigu norime laikytis savo įsipareigojimų kaip mūsų valstybių sargybiniai, kaip sergėtojai, stebintys tas grėsmes. Dabartinė padėtis reikalauja, kad patvirtintume savo Aljansą, adaptuotume šį Aljansą, kad talžomas besikeičiančio pasaulio jis ir toliau būtų patikimas, pajėgus ir tinkamas; ir kad mes laikytumėmės savo pačių įsipareigojimų mūsų bendrai gynybai“.

„Mes visi suprantame, kad Aljansas turi transformuotis, kad išliktų tinkamas. Mes steigėme strateginę vadovybę, kuri sutelktų dėmesį į transformavimą. Tačiau, nors NATO štabas yra Briuselyje, o Aukščiausioji jungtinė vadavietė transformacijai yra Norfolke, Virdžinijoje, iš tiesų visa tai yra mūsų šalių sostinėse politinės valios pavidalu. Transatlantinis ryšys yra esminis dalykas kovoje su islamo ekstremizmu, kai reikia blokuoti Rusijos pastangas susilpninti demokratines šalis, ir turint reikalų su vis labiau užsispyrusia Kinija. Kad liktų pajėgi tokioje aplinkoje, NATO turi griežtinti savo sprendimų ciklus: ir apibrėždama Aljanso veiksmus, ir aprūpindama tuos sprendimus tvirtų ir kartu veikiančių pajėgų ištekliais“.

Apie transatlantinį ryšį ir Baltijos šalis: „Mums kalbantis, Jungtinės Valstijos, kaip JAV operacijos „Atlanto ryžtas“ dalis, dislokuoja šarvuotus vienetus Baltijos šalyse, Lenkijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje tam, kad prisidėtų prie NATO atgrasymo įsipareigojimų. Netrukus (...) mes prisijungsime prie Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir Kanados vadovauti sustiprintoms priešakinėms gynybinėms pajėgoms Lenkijoje ir Baltijos šalyse. Taip mūsų šalys demonstruoja transatlantinį ryšį, kovą už mūsų vertybes ir pripažįsta, kad mūsų turimos laisvės yra vertos jas ginti“.

Apie santykius su Rusija: „Lygiai taip pat, kaip tai darėme tamsiausiomis Šaltojo karo dienomis, Jungtinės Valstijos išlieka norinčios išlaikyti atvirus politinius bendradarbiavimo ir įtampos mažinimo kanalus. Mes išliekame atviri galimybėms sugrąžinti bendradarbiavimu grįstus santykius su Maskva, tuo pačiu būdami realistiški savo lūkesčiuose ir užtikrindami, kad mūsų diplomatais derėsis iš jėgos pozicijų. Mes nesiruošiame išduoti šio Aljanso vertybių ir nesiruošiame leisti Rusijai per jos veiksmus kalbėti garsiau nei bet kas kitas šioje salėje. Mes sutvirtinsime šį Aljansą ir apginsime save, stebėdami kaip Rusija laikosi savo įsipareigojimų pagal NATO ir Rusijos aktą. Bendradarbiavimo ir konfrontacijos subalansavimas, žinoma, yra nepatogi strateginė lygtis“.

Apie JAV įsipareigojimus: „Aš stebiu Europos sostinių nerimą dėl Amerikos įsipareigojimų NATO ir Europos saugumui. Aš taip pat suprantu, kad mūsų ilgametės Europos sąjungininkės ir draugės siekia patikinimų ir aiškumo dėl Amerikos ketinimų. Šiandien aš prie jūsų prisijungiu, atstovaudamas Amerikos įsipareigojimams ir prezidento Donaldo Trumpo stipriam palaikymui mūsų Aljansui.

Apie išlaidas gynybai: „Amerikiečiai mokesčių mokėtojai nebegali nešti neproporcingos Vakarų vertybių gynybos naštos dalies. Amerikiečiai negali rūpintis jūsų vaikų ateitimi labiau, nei jūs patys. Mūsų kariuomenių pasirengimo nepaisymas rodo pagarbos sau patiems, Aljansui ir mūsų paveldėtoms laisvėms, kurioms dabar akivaizdžiai kyla grėsmė, trūkumą“.

„Aš privalau suteikti jums aiškumo apie politines realijas Jungtinėse Valstijose ir perteikti sąžiningą mano šalies žmonių reikalavimą konkrečiais žodžiais. Amerika laikysis savo įsipareigojimų, bet jeigu jūsų valstybės nenori, kad Amerika mažintų savo įsipareigojimus Aljansui, kiekvieno jūsų sostinė turi parodyti palaikymą mūsų bendrai gynybai. Ypač mes turime užtikrinti, kad metų pabaigoje nebūsime toje pačioje vietoje kaip esame šiandien. Turime parengti planą šiemet, nustatyti konkrečias datas, kad nenukrypstamai žengtume Varšuvos ir Velso įsipareigojimų įgyvendinimo link. Jeigu jūsų šalis yra pasiekusi dviejų procentų tikslą, mums reikalinga jūsų pagalba, kad ir kiti sąjungininkai pasiektų šią ribą. Jeigu planuojate pasiekti tai, mūsų Aljansas laukia, kad jūs paspartinsite savo pastangas ir parodysite galutinius rezultatus. Ir jeigu jūs dar neplanuojate patekti ten, svarbu tokį planą sukurti kuo greičiau. Reikia nedelsiant realiai parodyti nuolatinę pažangą, laikytis Varšuvoje ir Velse prisiimtų įsipareigojimų, jei norime turėti patikimą Aljansą ir tinkamai apsiginti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius