Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV imasi veiksmų prieš Irano urano eksportą, bet palieka galimybę branduolinei sutarčiai

Jungtinės Valstijos penktadienį paskelbė pradėsiančios taikyti sankcijas už Irano prisodrinto urano eksportą, leidžiamą daugiašale sutartimi, kurią pernai atmetė Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas, tačiau Vašingtonas taip pat sudarys galimybę šiam susitarimui išlikti, taikydamas kai kurias išlygas.
Urano sodrinimo gamykla Irane
Urano sodrinimo gamykla Irane / Reuters/Scanpix nuotr.

Nors Jungtinių Tautų inspektoriai pripažįsta, kad Iranas laikosi 2015 metais sudarytos branduolinės sutarties, Teherane didėja nusivylimas šiuo dokumentu, neatnešusiu šiitiškai respublikai žadėto ekonomikos pakilimo, taip pat D. Trumpo administracijai vėl pradėjus taikyti didelio masto sankcijas.

Ši sutartis buvo sudaryta vadovaujant ankstesniam JAV prezidentui Barackui Obamai, ir ją iki šiol remia galingosios Europos šalys.

Pagal šį susitarimą Iranui buvo leista pasilikti 300 kg iki 3,67 proc. prisodrinto urano. Toks prisodrinimo lygis yra daug mažesnis negu branduoliniuose ginkluose naudojamos medžiagos.

Iranas buvo įpareigotas visą savo turimą labiau prisodrintą uraną iškeisti tarptautinėse rinkose į gamtinį uraną. Šiame procese ypač svarbų vaidmenį atlieka Rusija.

Tačiau penktadienį JAV pozicija buvo pakeista: valstybės sekretorius Mike'as Pompeo perspėjo, kad jo šalis pradės taikyti sankcijas visiems, dalyvaujantiems gamtinio urano mainuose į prisodrintą uraną, taip pat priimantiems saugoti Irano turėtą sunkiojo vandens perviršį.

"Trumpo administracija tebelaiko Irano režimą atsakingu už veiklą, keliančią grėsmę regiono stabilumui ir kenkiančią Irano žmonėms. Tai apima bet kokios galimybės Iranui [pasigaminti] branduolinių ginklą užkirtimą", - sakė Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

Vis dėlto tuo pat metu Jungtinės Valstijos suteikė naują trijų mėnesių pratęsimą, leidžiantį vykdyti pagrindines branduolinio susitarimo sąlygas.

Be kita ko, JAV nurodė nesiimsiančios priemonių prieš prieš radioaktyvaus metalo laužo ir panaudoto branduolinio kuro išvežimą iš Irano, taip pat netaikysiančios sankcijos dėl darbų Bušehro jėgainėje - vienintelėje šios šalies civilinėje atominėje elektrinėje. Vis tik Vašingtonas perspėjo galintis bausti už bet kokias pastangas išplėsti šį kompleksą.

D.Trumpo administracija prieš metus pasitraukė iš branduolinio susitarimo ir pažadėjo taikyti "maksimalų spaudimą", kad suvaržytų Irano vaidmenį Vidurio Rytuose.

Teheranas yra JAV sąjungininkių Saudo Arabijos ir Izraelio pagrindinis priešininkas.

Kai kurie apžvalgininkai mano, kad D.Trumpo komanda stengiasi priversti Iraną pažeisti branduolinės sutarties sąlygas ir tokiu būdu ją galutinai sužlugdyti. Tokiu būdu Vašingtonui atsivertų galimybė reikšmingai padidinti Teherano tarptautinę izoliaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius