Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Iranas sudarė prielaidas pratęsti branduolines derybas

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Irano užsienio reikalų ministras per intensyvias derybas Vienoje sudarė prielaidas pratęsti sekmadienį turintį pasibaigti galutinį terminą, iki kurio turi būti parengtas istorinis susitarimas dėl Teherano branduolinės programos.
Irano vėliava prie JT būstinės Vienoje
Irano vėliava prie JT būstinės Vienoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vienas Vakarų diplomatas sakė, jog „labai tikėtina“, kad Iranas ir šešios įtakingiausios pasaulio valstybės sutars žengti tokį žingsnį, ir kad terminas bus pratęstas ne keliomis savaitėmis, o mėnesiais.

„Nepanašu, kad mes baigsime tai Vienoje iki savaitgalio, todėl labai tikėtina, kad bus noras tęsti derybas ateinančiais mėnesiais“, – antradienį sakė diplomatas, pageidavęs likti neįvardytu.

Susitarimas, kurį su Iranu sudaryti siekia penkios nuolatinės Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narės bei Vokietija, turėtų galiausiai išsklaidyti būgštavimus, kad šiitiška respublika gali pasigaminti branduolinių ginklų, ir visam laikui nutildyti kalbas apie galimą karinį konfliktą po dešimtmetį tvyrojusios įtampos.

Valstybės sekretorius sakė, jog grįš į Vašingtoną aptarti su prezidentu Baracku Obama „perspektyvų (sudaryti) visapusį susitarimą bei to, kaip judėti į priekį, jei nepasieksime jo iki liepos 20-osios, įskaitant klausimą, ar esama pagrindo tam skirti daugiau laiko“.

Per spaudos konferenciją, kuri buvo surengta po dvi dienas Vienoje vykusių J.Kerry ir Irano užsienio reikalų ministro Mohammado Javado Zarifo derybų, valstybės sekretorius sakė, kad esama „akivaizdžios pažangos svarbiausiais klausimais“.

„Mes turėjome išsamias diskusijas, kuriose pasistūmėjome dėl tam tikrų dalykų“, nors tarp šalių kai kuriais klausimais vis dar yra „labai realių (nuomonių) skirtumų“, sakė J.Kerry.

M.J.Zarifas kitoje spaudos konferencijoje sakė, kad nors viliasi, jog susitarimą pavyks sudaryti iki sekmadienio, taip pat mano, jog padaryta pakankama pažanga, kuri pateisintų galutinio termino pratęsimą.

Galimybė pratęsti šį terminą nebuvo atmetama siekiant, kad šalys tęstų diskusijas. 

„Padarėme pakankamą pažangą, kad galėtume pasakyti savo politiniams vadovams, jog tai yra procesas, kurį verta tęsti, – sakė Irano užsienio reikalų ministras. – Tai mano rekomendacija. Esu tikras, kad valstybės sekretorius J.Kerry pateiks tokią pačią rekomendaciją“.

Pernai lapkritį Irano ir penkių nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių bei Vokietijos sudarytame laikinajame pagrindų susitarime buvo numatyta, kad galutinė sutartis turi būti sudaryta iki liepos 20 dienos.

Galimybė pratęsti šį terminą nebuvo atmetama siekiant, kad šalys tęstų diskusijas. Tačiau Vašingtonas pabrėžė, jog nepritars tokiam žingsniui, jei Iranas nesutiks padaryti reikšmingų derybinių nuolaidų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius