Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Iranas toliau tęsia sudėtingas derybas dėl branduolinės programos

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Irano diplomatijos vadovas anksti antradienį susitiko Šveicarijoje, mėgindami pasiekti politinį susitarimą įtemptose derybose dėl prieštaringai vertinamos Teherano branduolinės programos.
JAV ir Irano derybos tęsiasi.
JAV ir Irano derybos tęsiasi. / „Scanpix“/AP nuotr.

Šis susitikimas buvo surengtas artėjant kovo 31-osios galutiniam terminui, iki kurio J.Kerry ir Mohammadas Javadas Zarifas turi susitarti dėl galutinės sutarties metmenų, nors griežtosios linijos šalininkai tiek Jungtinėse Valstijose, tiek Irane bet kokio konsensuso galimybes vertina skeptiškai.

Jeigu jiems pavyktų susitarti dėl politinio pagrindo, iš jo iki liepos galėtų būti išplėtota nuodugni galutinė sutartis, kuri atimtų iš Irano galimybę pasigaminti branduolinių ginklų. Tokiu būdu siekiama išspręsti jau ilgiau negu dešimtmetį besitęsiantį ginčą dėl Teherano branduolinės programos, padidinusį naujo karo Artimuosiuose Rytuose tikimybę.

Po pirmadienį beveik penkias valandas trukusio J.Kerry, M.J.Zarifo ir kitų derybininkų susitikimo Lozanos mieste vienas tame procese dalyvaujantis JAV pareigūnas sakė, jog kol kas neaišku, ar susitarimą pavyks pasiekti.

„Iranui dar reikia priimti labai sunkių ir būtinų pasirinkimų, kad išsklaidytų išlikusius reikšmingus nuogąstavimus dėl jo branduolinės programos“, – sakė pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

„Stengiamės tai pasiekti. Tačiau, kalbant atvirai, mes vis dar nežinom, ar sugebėsime tai padaryti“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius