-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV ir Izraelis pasmerkė palestiniečių prezidentą dėl „antisemitinių komentarų“

JAV ir Izraelio pareigūnai trečiadienį pasmerkė palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso tariamus antisemitinius komentarus, jam pareiškus, jog žydų „visuomeninė funkcija“ bankų sektoriuje praeityje nuvedė prie šios tautos naikinimo.
Mahmoudas Abbasas
Mahmoudas Abbasas / „Scanpix“/AP nuotr.

Izraelio užsienio reikalų ministerija apkaltino jį kurstant „religinę ir nacionalistinę neapykantą žydų tautai ir Izraeliui“.

Izraelio ambasadorius Davidas Friedmanas savo ruožtu pareiškė, kad M.Abbasas „pasiekė dar žemesnį lygį“, o JAV prezidento Donaldo Trumpo pasiuntinys Jasonas Greenblattas nurodė, kad „ant tokių pamatų negalima pasiekti taikos (Palestinoje)".

Jau anksčiau antisemitizmu kaltintas M.Abbasas šiuos komentarus išsakė savo kalboje pirmadienio vakarą vykusiame retame Palestinos Nacionalinės Tarybos susitikime. Jis užsiminė, kad žydų bankininkų veikla kurstydavo priešiškumą šiai tautai.

„Nuo XI amžiaus iki Vokietijoje vykusio Holokausto į Vakarų ir Rytų Europą atvykę žydai buvo masiškai žudomi kas 10–15 metų. Kodėl taip nutikdavo? Jie sako, „todėl kad esame žydai“, – aiškino jis šimtams delegatų.

Tada M.Abbasas paminėjo žydų autorių parašytas „trys knygas“ ir pateikė jas kaip įrodymą, kad „priešiškumas žydams kyla ne dėl jų religijos, o dėl jų visuomeninės funkcijos, susijusios su bankais ir palūkanomis“.

Pasak palestiniečių lyderių, padėtis iš esmės skiriasi arabų valstybėse, kur žydai esą nesusidūria su panašiais persekiojimais.

D.Friedmanas: „Visi tie, kas galvoja, kad Izraelis yra priežastis, dėl kurios neturime taikos, susimastykite.“

D.Friedmanas savo ruožtu vėlyvą antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad M.Abbasas „pasiekė dar žemesnį lygį, paaiškindamas daugelį metų vykusį žydų naikinimą jų „visuomeniniu elgesiu, susijusiu su palūkanomis ir bankais“.

„Visi tie, kas galvoja, kad Izraelis yra priežastis, dėl kurios neturime taikos, susimastykite“, – pridūrė jis.

J.Greenblattas tuo tarpu pavadino M.Abbaso pareiškimus „apgailėtinais, keliančiais sielvartą ir baisiai apmaudžiais“ bei paragino juos „besąlygiškai pasmerkti“.

Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas Emmanuelis Nahshonas naujienų agentūrai AFP pareiškė, kad Palestinos lyderio „antisemitizmas“ yra „net labiau sukrečiantis, žinant, kad jis teigia norįs pasiekti taiką su Izraeliu“.

Šis skandalas kilo smarkiai paaštrėjus santykiams tarp JAV ir Palestinos vadovybės dėl kontroversiškų Vašingtono planų iki gegužės 14-osios perkelti savo ambasadą Izraelyje iš Tel Avivo į Jeruzalę.

Šiuo žingsniu pasipiktinę palestiniečiai, laikantys rytinę Jeruzalės dalį savo būsimąja sostine, rengė masinius protestus, o M.Abbasas nutraukė ryšius su D.Trumpo administracija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius