-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 06 09 /09:40

JAV ir JK parengė Atlanto deklaraciją, skirtą naujoms grėsmėms atremti

Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė ketvirtadienį paskelbė apie naują strateginį paktą, o jų lyderiai dedikavo vadinamuosius ypatingus šių šalių santykius kovai su Rusija, Kinija ir ekonominiu nestabilumu.
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas ir JAV prezidentas Joe Bidenas
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas ir JAV prezidentas Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“

Aukščiausiojo lygio susitikime Baltuosiuose rūmuose JAV prezidentas Joe Bidenas ir JK premjeras Rishi Sunakas aptarė Rusijos invaziją į Ukrainą ir žaibišką dirbtinio intelekto raidą.

Lyderių priimta Atlanto deklaracija siekiama stiprinti pramonės ryšius gynybos ir atsinaujinančiosios energijos srityse, atsižvelgiant į didėjančią Kinijos konkurenciją.

„Susiduriame su naujais iššūkiais tarptautiniam stabilumui – iš autoritarinių valstybių, tokių kaip Rusija ir Kinijos Liaudies Respublika; griaunamojo pobūdžio technologijomis; nevalstybiniais veikėjais; ir tarptautiniais iššūkiais, tokiais kaip klimato kaita“, – rašoma deklaracijoje.

Pasveikinęs R.Sunaką Ovaliajame kabinete, J.Bidenas žurnalistų buvo paklaustas, ar vadinamieji ypatingieji transatlantiniai santykiai yra geros būklės. Jis pakėlė nykštį į viršų ir atsakė: „Tikrai geros būklės.“

Abu vadovai sutiko, kad pasaulio ekonomikoje vyksta didžiausi pokyčiai nuo pramonės revoliucijos laikų, kuriuos iš dalies lemia dirbtinis intelektas. Pasigirsta perspėjimų, kad jei vyriausybės nesuderins atsako, šios didelį potencialą turinčios mašinos gali sunaikinti žmoniją.

R.Sunakas sakė, kad J.Bidenas pritarė jo planui suburti panašų požiūrį turinčias šalis į pirmąjį pasaulyje vėliau šiais metais JK įvyksiantį viršūnių susitikimą dirbtinio intelekto klausimais. Be to, ministras pirmininkas nori, kad Jungtinėje Karalystėje būtų įkurta būsima dirbtinio intelekto reguliavimo institucija.

Vis dėlto britų užmojams kyla kliūčių, nes Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga jau pradėjo savo atskirą dialogą dėl dirbtinio intelekto elgesio kodekso, pramonės atstovams prašant reguliavimo.

Buvo nugesintos ir Londono ambicijos su Vašingtonu sudaryti laisvosios prekybos susitarimą po „Brexito“. Vietoj to R.Sunakas pritarė J.Bideno planui vystyti naują žaliąją ekonomiką teikiant dideles pramonės subsidijas.

„Esu įsitikinęs, kad vienas dalykas nepasikeis – tai mūsų partnerystės, mūsų draugystės tvirtumas, ir mes, kaip ir visada, iškelsime savo vertybes į pirmą vietą, kad užtikrintume Britanijos ir Amerikos žmonių gerovę“, – sakė jis J.Bidenui.

Pasak britų premjero, Atlanto deklaracija padės sąjungininkams įveikti nuolatinį Rusijos veiksmų sukeliamą nestabilumą energijos rinkose. Visgi jie kol kas nelinkę kaltinti Maskvos dėl šią savaitę įvykusio katastrofiško Kachovkos užtvankos Ukrainoje sugriovimo.

Pirmasis R.Sunako vizitas Baltuosiuose rūmuose taip pat buvo skirtas ir asmeniniams santykiams atkurti po to, kai praėjusiais metais JK pakeitė tris ministrus pirmininkus, o J.Bidenas aiškiai išreiškė savo nepasitenkinimą dėl Londono tvarkymosi Šiaurės Airijos klausimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius