-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Rusijos derybos atrodo judančios į aklavietę: kodėl?

Nesugebėjimas per šią savaitę vykusias derybas išsklaidyti didėjančios įtampos prie Rusijos ir Ukrainos sienos atvedė Maskvą, Vašingtoną ir pastarojo sąjungininkes Europoje į itin keblią padėtį, galinčią peraugti į atvirą ir potencialiai katastrofinę konfrontaciją.
JAV Ambasada Rusijoje
JAV Ambasada Rusijoje / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Kitaip nei ankstesni nesutarimai, iškilę tarp Maskvos ir Vakarų šalių po Sovietų Sąjungos subyrėjimo, dabartinė Ukrainos krizė ir iš pažiūros neišsprendžiami Maskvos ir Vašingtono nesutarimai kelią realią pragaištingo ekonominio karo arba netgi karinio konflikto riziką. Pavojų tai pat didina tikimybė, kad šalys netinkamai įvertins savo veiksmų padarinius arba per aštriai sureaguos.

Jungtinės Valstijos, NATO ir kiti sąjungininkai Europoje reikalauja, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atitrauktų apie 100 tūkst. karių, dabar sutelktų netoli sienos su Ukraina ir tokiu būdu pademonstruotų esantis pasiruošęs geranoriškoms deryboms. Tuo metu rusams kategoriškas Vakarų atsisakymas svarstyti pasiūlymą išsižadėti NATO plėtros planų ir išvesti Aljanso rytiniame sparne dislokuotas pajėgas atrodo kaip klastos įrodymas.

Nuolaidų galimybes taip pat komplikuoja faktas, kai nei V. Putinas, nei JAV prezidentas Joe Bidenas nenori būti namuose arba užsienyje pasirodyti silpni.

Taigi, abiem pusėms atsisakant švelninti reikalavimus, kurie oponentams atrodo perdėti ir nerealūs, diplomatinės pastangos atsidūrė aklavietėje. JAV ir jų sąjungininkės toliau kaltina Rusiją kurstant įtampą be jokios svarios priežasties, o Maskva vėl skundžiasi, kad amerikiečiai veikia kaip agresoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius