-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 01 20 /18:40

JAV ir Rusijos diplomatijos vadovai susitiko prieš Sirijos taikos derybas

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry trečiadienį susitiko su savo kolega Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, tarptautinei bendruomenei siekiant suteikti postūmį Sirijos taikos deryboms, kurios turėtų prasidėti kitą savaitę.
Johnas Kerry ir Sergejus Lavrovas
Johnas Kerry ir Sergejus Lavrovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sirijos režimo ir dalies opozicijos atstovų derybos preliminariai turėtų prasidėti sausio 25 dieną Ženevoje. Jomis bus bandoma užbaigti beveik penkerius metus trunkantį Sirijos konfliktą, kuris jau nusinešė daugiau nei 260 tūkst. žmonių gyvybių.

Tačiau nesutarimai dėl to, kad atstovaus opozicijai, kelia abejonių, ar JT tarpininkaujamos derybos prasidės laiku.

„Mes pamatysime. Pamatysime“, – sakė S.Lavrovas viename Ciuricho viešbučių, kuriame vyko minėtas susitikimas, atsakydamas į klausimą, ar derybos prasidės kaip planuota.

Rusija yra pasirengusi dirbti glaudžiau su JAV vadovaujama koalicija, tiekiant pagalbos priemones žmonėms karo niokojamoje Sirijoje, teigė jis.

„Mes kalbėjome apie tai, kaip Rusijos oro pajėgos, planuodamos veiksmus, atsižvelgia į programas, kurias vykdo JT humanitarinės organizacijos, Raudonasis Kryžius ir kitos nevyriausybinės organizacijos“, – sakė S.Lavrovas žurnalistams .

„Mes pasakėme, kad esame pasirengę glaudžiau koordinuoti mūsų veiksmus su Amerikos koalicija šia kryptimi“, – pridūrė S.Lavrovas po susitikimo su savo kolega JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry Šveicarijoje.

J. Kerry trečiadienį su žurnalistais apie tai nekalbėjo, tačiau antradienį jo atstovas sakė, kad liko dar daug darbo, siekiant užtikrinti, kad derybos įvyktų.

„Mes neužmirštame to fakto, kad vis dar išlieka nuomonių skirtumų ir tai yra sudėtingas procesas“, – sakė jo atstovas Johnas Kirby.

„Ir to, kad vis dar lieka gana nemažai darbo, kad tas susitikimas įvyktų“, – kalbėjo jis apie Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo ir opozicijos atstovų derybas.

Aukščiausio rango diplomatai iš 17 šalių, tarp jų – JAV, Rusijos, Saudo Arabijos ir Irano, siekiančių taikos susitarimo karo draskomai Sirijai, derina opozicijos atstovų derybose sąrašą.

Sirijos opozicijos koalicija trečiadienio rytą Rijade pranešė, kad jau sudarė delegaciją, kuri dalyvaus derybose.

Į Saudo Arabijos sostinėje gruodžio mėnesį suformuotą koaliciją įeina maždaug 100 atstovų iš pagrindinių Sirijos opozicijos politinių ir ginkluotų grupuočių.

Jie sutiko derėtis su režimu, bet primygtinai reikalauja, kad B.al Assadas pasitrauktų iš posto bet kokios politinės pereigos pradžioje.

Tačiau į šią koaliciją įtraukti ne visi; joje nėra tokių džihadistų grupuočių, kaip „Islamo valstybė“ ir su „al Qaeda“ siejamo „al Nusra“ fronto, taip pat nėra kurdų kovotojų.

Neseniai suformuotas pilietinis kurdų ir arabų aljansas, Sirijos demokratinė taryba, taip pat reikalauja sau vietų derybose.

Maskva, viena pagrindinių B.al Assado rėmėjų, sako norinti, kad derybose dalyvautų ta nuosaikioji opozicija, kuri yra artimesnė prezidentui.

Pagal 17 valstybių pernai lapkritį Vienoje sutartą planą ir patvirtintą JT Saugumo Taryboje praėjusį mėnesį, derybose bus siekiama susitarti dėl paliaubų Sirijoje, o tada per šešis mėnesius suformuoti pereinamąją vyriausybę bei metais vėliau surengti rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius