-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Talibanas ruošiasi pasirašyti Afganistano ateičiai svarbų taikos susitarimą

Vašingtonas ir Talibanas šeštadienį ruošiasi Dohoje pasirašyti ilgai lauktą susitarimą, pagal kurį iš Afganistano turėtų būti išvesti tūkstančiai JAV karių – mainais į islamistų kovotojų taikos garantijas.
Sprogimas Kabule
Sprogimas Kabule / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas paragino Afganistano žmones priimti naujos ateities galimybę ir pabrėžė, kad susitarimas suteikia progą užbaigti 18 metų besitęsiantį konfliktą.

„Jeigu Talibanas ir Afganistano vyriausybė įvykdys įsipareigojimus, turėsime tvirtą kelią į priekį užbaigti karą Afganistane ir sugrąžinti mūsų karius namo“, – pasirašymo išvakarėse sakė JAV lyderis.

D.Trumpas sakė siunčiantis į pasirašymo ceremoniją valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo. Be to, JAV gynybos sekretorius Markas Esperis atskirai paskelbs bendrą deklaraciją su Kabulo vyriausybe.

Tikimasi, kad susitarimas atves prie dialogo tarp Kabulo vyriausybės ir Talibano. Jeigu viskas klostytųsi sėkmingai, Afganistano karas gali būti užbaigtas.

Tačiau Afganistano vyriausybė nebuvo įtraukta į JAV ir Talibano derybas, tad neaišku, kokia bus jos pozicija, šalį krečiant naujai politinei krizei dėl ginčijamų prezidento rinkimų rezultatų.

Sutartis su Talibanu buvo parengta po metus trukusių įtemptų derybų, rugsėjį staigiai nutrauktų D.Trumpo. Tikėtina, kad dokumente bus išdėstytas JAV pajėgų atitraukimo iš Afganistano kalendorius.

„Labai daug spėliota apie susitarimo turinį... Žinome apytikrius kontūrus, bet netgi nėra aišku, ar visos susitarimo sąlygos bus paviešintos“, – sakė konsultacinės agentūros „International Crisis Group“ vyriausiasis analitikas Andrew Watkins.

Kabulo vyriausybei nebus atstovaujama per pasirašymą Dohoje, turintį įvykti maždaug 12 val. 45 min. Grinvičo (14 val. 45 min. Lietuvos) laiku, bet ji pasiųs šešių asmenų grupę į Kataro sostinę užmegzti pirminio kontakto su Talibano politiniu biuru, įkurtu ten 2013 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius