Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Ukraina ragina Rusiją nurimti

JAV viceprezidentas Joe Bidenas ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka kalbėdamiesi telefonu ragino sparčiau spręsti konfliktą su prorusiškais separatistais, kai įtampa tarp Maskvos ir Kijevo vėl smarkiai padidėjo, penktadienio vakarą pranešė Baltieji rūmai.
Oleksandras Turčynovas ir Petro Porošenka
Oleksandras Turčynovas ir Petro Porošenka / „Scanpix“/AP nuotr.

J.Bidenas ir P.Porošenka „išreiškė susirūpinimą dėl pastaruoju metu suintensyvėjusių susirėmimų Rytų Ukrainoje, kai bendros Rusijos ir separatistų pajėgos pažeidinėja paliaubas labiausiai nuo 2015 metų ir dažnai naudoja sunkiąją ginkluotę“, sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Kijevas ir Vakarai kaltina, kad Rusija teikia pagalbą separatistams Rytų Ukrainoje ir siunčia kitapus sienos savo karius, nors Maskva tokius kaltinimus neigia.

J.Bidenas ir P.Porošenka „pakartojo, kad reikalingas konflikto politinis ir diplomatinis sprendinys, visoms šalims visiškai vykdant Minsko susitarimus“, nurodė Baltieji rūmai.

Minsko sutartis, pasirašyta 2015 metų vasarį su Prancūzijos ir Vokietijos pagalba bei dalyvaujant Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, ragina nutraukti ugnį, taip pat vykdyti įvairias politines, ekonomines ir socialines priemones, kad konfliktas būtų užbaigtas.

J.Bidenas sakė P.Porošenkai, kad JAV pareigūnai „pasiuntė Rusijai žinią, jog pasaulis stebi, ir pabrėžė būtinybę deeskaluoti padėtį“.

Viceprezidentas taip pat ragino Ukrainą išlikti santūrią.

P.Porošenka ketvirtadienį sakė neatmetantis „didelio masto“ Rusijos karinės invazijos galimybės.

P.Porošenka ketvirtadienį sakė neatmetantis „didelio masto“ Rusijos karinės invazijos galimybės, kai suintensyvėjo smurtas Ukrainos rytuose. Rusija pastarosiomis dienomis buvo kaltinama, kad telkia karines pajėgas šiame regione.

Pentagonas penktadienį nurodė, kad prie sienos su Ukraina buvo sutelkta daugiau Rusijos karių, bet šie veiksmai siejami su įprastomis karinėmis pratybomis.

V.Putinas praeitą savaitę užsipuolė Kijevą dėl incidento Rusijos aneksuotame Kryme prie administracinės ribos su Ukraina. Kremliaus vadovas kaltino Ukrainą „praktikuojant terorizmą“.

Per tą incidentą žuvo du Rusijos karininkai, bet Ukraina tvirtina nesanti niekaip su juo susijusi.

V.Putinas penktadienį atvyko į Krymą ir tarėsi su savo aukšto rango padėjėjais, kaip turėtų būti sustiprintos saugumo priemonės šiame regione. Kremliaus vadovas lankėsi Kryme jau penktą kartą nuo 2014-ųjų kovo, kai Rusija aneksavo šį Ukrainai priklausantį Juodosios jūros pusiasalį.

J.Bidenas ir P.Porošenka taip pat aptarė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) iškeltas sąlygas, kurias Kijevas turi išpildyti, kad gautų tolesnę išmoką pagal gyvybiškai svarbią finansinės pagalbos Ukrainai programą, nurodė Baltieji rūmai.

Jiedu „pritarė, kad Ukrainos pastaruoju metu vykdytos pastangos tęsti kritiškas kovos su korupcija reformas yra labai svarbios“, sakoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius