Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 17 /23:05

Pentagonas nusprendė Irake ir Afganistane palikti tik po 2,5 tūkst. JAV karių

Laikinai pareigas einantis JAV gynybos sekretorius Christopheris C.Milleris antradienį paskelbė, kad iki 2021 m. sausio 15 dienos JAV iš Afganistano ir Irako išves dar tūkstančius JAV karių, pranešė CNN.
JAV kariai Sakartvele
JAV kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Taip bus padaryta likus vos kelioms dienoms iki išrinktas prezidentas Joe Bidenas oficialiai perims pareigas iš Donaldo Trumpo.

Christopheris C.Milleris nurodė, kad kiekvienoje šalyje bus paliekama po 2,5 tūkst. karių.

Šiuo metu Afganistane vis dar tarnauja 4,500 karių, o Irake jų yra – 3000.

Pasak Pentagono vadovo, šis žingsnis išpildo prezidento Donaldo Trumpo pažadą sugrąžinti karius namo, kai bus užtikrintas pakankamas JAV ir jų sąjungininkių saugumas.

Naujasis planas reiškia, kad karių išvedimas iš Afganistano ir Irako D.Trumpo kadencijos paskutiniosiomis dienomis bus paspartintas, nors kai kurie aukšto rango kariškiai pasisakė už lėtesnį ir tvarkingesnį pasitraukimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christopheris Milleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christopheris Milleris

D.Trumpas iki šiol nėra pripažinęs savo pralaimėjimo rinkimuose demokratui Joe Bidenui, perimsiančiam Baltuosius rūmus sausio 20-ąją, likus vos penkioms dienoms iki šio karių išvedimo etapo pabaigos.

Ch.Milleris sakė, kad vadai ir patarėjai pritarė išvedimo planui. Pentagono vadovas apie šį sprendimą paskelbė per spaudos konferenciją, bet į žurnalistų klausimus neatsakinėjo.

Donaldas Trumpas praėjusią savaitę atleido JAV gynybos sekretorių Marką Esperį.

D.Trumpas taip pat nurodė, kad M.Esperį poste „nedelsiant“ keičia Nacionalinio kovos su terorizmu centro direktorius Christopheris Milleris.

Šiuo žingsniu D.Trumpas ir toliau destabilizuoja savo vyriausybę, jau svarstančią, kaip apeiti jo atsisakymą pripažinti pralaimėjimą rinkimuose demokratui Joe Bidenui.

„Markas Esperis buvo atleistas. Norėčiau padėkoti jam už tarnybą“, – sakoma D.Trumpo žinutėje, kurioje jis pavartojo žodį „terminated“, kuris gali reikšti „užbaigtas“ arba, kariniu žargonu, „sunaikintas“.

M.Esperis, atvirai nepritaręs D.Trumpo pareiškimams, kad kariškiai gali būti pasiųsti visuomenės neramumams malšinti, buvo atleistas praėjus savaitei po JAV prezidento rinkimų.

Jis buvo jau ketvirtas Pentagono vadovas per D.Trumpo kadenciją ir buvo atleistas po 16 mėnesių trukusio darbo šiame poste. M.Esperis stengėsi nesivelti į politiką, vykdydamas fundamentalią pertvarką Pentagono didžiuliame biurokratiniame aparate, taip pat siekdamas perorientuoti JAV gynybos strategiją, visų pirma susitelkiant į Kinijos keliamą grėsmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius