-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV iš krizės ištikto Haičio evakavo daugiau kaip 30 piliečių

JAV valstybės departamentas pranešė, kad daugiau kaip 30 Jungtinių Valstijų piliečių sekmadienį užsakomuoju reisu iš Haičio parskraidinti į Floridą po kelias savaites jau trunkančio gaujų smurto, paralyžiavusio šią Karibų jūros regiono valstybę.
Carl Juste / ZUMAPRESS.com
Carl Juste / ZUMAPRESS.com

JAV ambasados Haityje duomenimis, lėktuvas pakilo iš Kap Haitjeno uostamiesčio, kur periodiškai atidaromas oro uostas. 

„Valstybės departamentas padėjo daugiau kaip 30 JAV piliečių saugiai išvykti iš Kap Haitjeno (Haičio), skridusių JAV vyriausybiniu užsakomuoju reisu“, – vėlų sekmadienio vakarą naujienų agentūrai AFP nurodė Valstybės departamento atstovas spaudai.

„Šie keleiviai šiuo metu yra saugiai Majamyje, Floridos valstijoje, kur JAV vyriausybės pareigūnai padeda imtis tolesnių veiksmų“, – pridūrė jis. 

Pastarosiomis savaitėmis Haityje siautėja gaujų smurtas, kuriuo buvo siekiama nuversti ministrą pirmininką Arielį Henry (Arielį Anri), praėjusią savaitę paskelbusį apie atsistatydinimą. 

Ginkluotų grupuočių skaičius Haityje smarkiai išaugo po to, kai per išpuolį dviejuose kalėjimuose buvo išlaisvinti tūkstančiai kalinių.

Neseniai paskelbtoje Jungtinių Tautų ataskaitoje įspėjama, kad šiuo metu Haityje beveik nėra pagrindinių paslaugų. 

Dėl chaoso šalyje daug žmonių tapo pažeidžiami. Šiuo metu laukiama, kol bus suformuota laikinoji valdančioji taryba, kuri perims valdžią atsistatydinus ministrui pirmininkui. 

Sekmadienį atstovas spaudai nurodė, kad Valstybės departamentas šiuo metu svarsto galimybę kaip iš Port o Prenso išvykti Haityje likusiems amerikiečiams ir informuos juos, kai tik galės užtikrinti jų saugų išvykimą. 

„Mes ir toliau teiksime pagalbą JAV piliečiams, kol nebus komercinių galimybių, o saugumo sąlygos leis mums tai daryti“, – pridūrė jie ir paragino JAV piliečius, norinčius išvykti iš Haičio, susisiekti su jais per jų interneto svetainę.

Kiek anksčiau šį mėnesį JAV pranešė, kad iš savo ambasados Haičio sostinėje išsiuntė ne pirmo būtinumo amerikiečių darbuotojus ir pasitelkė papildomus apsaugininkus, kad būtų užtikrintas didesnis saugumas. 

Kelios kitos šalys ir Europos Sąjunga dėl kilusios krizės evakavo diplomatinį personalą. 

JT taip pat paskelbė apie ne pirmo būtinumo darbuotojų evakuaciją.

Kenija pasisiūlė vadovauti tarptautinei saugumo misijai, kuri padėtų Haičio policijai, kadangi balandžio 3 dieną skurdžiausioje Vakarų pusrutulio šalyje turėtų nustoti galioti nepaprastoji padėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius