Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 02 /11:32

JAV išplėtė sankcijas Rusijai dėl agresijos Ukrainoje: juodajame sąraše – ir su V.Putinu siejamas bankas

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį paskelbė ilgą sąrašą rusiškų įmonių ir fizinių asmenų, kuriems įvedamos sankcijos už Maskvos paramą prorusiškiems separatistams Ukrainoje ir Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksiją 2014 metais.
Bankas „Rossiya“
Bankas „Rossiya“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sąraše yra svarbus akcinio komercinio banko „Rossija“, kuris dažnai vadinamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino asmeniniu banku, padalinys, taip pat kelios didžiosios Rusijos statybos kompanijos.

Į juodąjį sąrašą taip pat įtraukti 17 Ukrainos separatistų, iš kurių 11 yra Rusijos paskirtos aneksuoto Krymo vyriausybės pareigūnai.

Sankcijos taip pat įvestos virtinei Kryme veikiančių Rusijos kompanijų, įskaitant didžiules jūrų ir gynybos sektoriaus įmones.

Sąraše yra svarbus akcinio komercinio banko „Rossija“, kuris dažnai vadinamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino asmeniniu banku, padalinys.

Sankcijomis siekiama blokuoti juodojo sąrašo įmonėms ir asmenims prieigą prie pasaulinių finansinių tinklų ir apriboti jų galimybes užsiimti verslu. JAV įmonėms ir asmenims draudžiama palaikyti verslo santykius su šiais subjektais.

Šis žingsnis paveiks ne vien JAV bankus, bet ir JAV veikiančius užsienio bankų padalinius – jiems bus sudėtinga aptarnauti įmones, įtrauktas į „juodąjį sąrašą“.

JAV iždo departamentas nurodė, kad šiuo žingsniu siekiama užkirsti kelią Rusijos įmonėms apeiti sankcijas, kurios jau anksčiau buvo įvestos fiziniams asmenims ir kompanijoms.

Iždo departamentas pabrėžė, kad Rusija privalo laikytis įsipareigojimų pagal 2014 ir 2015 metų Minsko susitarimus, pasirašytus siekiant nutraukti susirėmimus tarp Kijevo pajėgų ir prorusiškų separatistų Ukrainos rytuose.

Pranešime apie naujas sankcijas „taip pat pabrėžiamas JAV vyriausybės nepritarimas Rusijos vykdomai Krymo okupacijai ir mūsų tvirtas atsisakymas pripažinti pusiasalio aneksiją“, nurodė Iždo departamentas.

„Rusija, nepaisydama savo įsipareigojimų pagal Minsko susitarimus, toliau kursto nestabilumą“, – sakė Iždo departamento Užsienio lėšų biuro direktoriaus pareigas laikinai einantis Johnas Smithas .

„Iždo departamentas kartu su mūsų partnerėmis smerkia Rusijos vykdomus tarptautinės teisės pažeidimus, ir mes toliau taikysime sankcijas keliantiems pavojų Ukrainos taikai, saugumui ir suverenitetui“, – pažymėjo jis.

Naujos sankcijos įvestos uždarai akcinei bendrovei „ABR Management“ – turto valdymo įmonei, glaudžiai susijusiai su jau anksčiau į juodąjį sąrašą įtrauktu banku „Rossija“, aptarnaujančiu žmones iš V.Putino artimiausios aplinkos.

Į sąrašą taip pat įtrauktos įmonės, dalyvaujančios vykdomame tilto per Kerčės sąsiaurį, kuris sujungs Rusiją ir Krymą, statybų projekte, įskaitant statybos milžines „Most“ ir „Mosttrest“.

Iždo departamentas taip pat nurodė energetikos milžinės „Gazprom“, Maskvos banko ir „Gazprombank“ dukterines bendroves, kurioms galios jų patronuojančioms įmonėms jau taikomos sankcijos.

P.Porošenka: tai pavyzdys Europos Sąjungai

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka išreiškė viltį, kad Europos Sąjunga paseks JAV pavyzdžiu ir išplės sankcijų Rusijos fiziniams asmenims bei bendrovėms sąrašą.

Rusija turi pajusti kainą už tarptautinės tvarkos pažeidimą.

„Dar 37 fiziniams asmenims ir kompanijoms, prisidedančioms prie Rusijos agresijos prieš Ukrainą, taikomos sankcijos. Nuoširdžiai dėkingas partneriams amerikiečiams už tą svarbų solidarumo su Ukraina žingsnį“, – parašė prezidentas savo feisbuko puslapyje.

P.Porošenka taip pat pabrėžė sankcijų Rusijai svarbą: „Rusija turi pajusti kainą už tarptautinės tvarkos pažeidimą.“

Ukrainos prezidentas viliasi, kad tarptautiniai partneriai, „pirmiausia – Europos Sąjunga“, išplės sankcijas Rusijai ir sugriežtins jas konflikto eskalavimo atveju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius