Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV išvedus pajėgas, Rusijos padėtis Sirijoje – taip pat komplikuota

JAV išvedus pajėgas iš šiaurės Sirijos, pasigirdo nuogąstavimai apie regione atsiveriantį galios vakuumą, kurį užpildys Rusija. Tačiau politologas Kęstutis Girnius tikina, kad Vašingtono, kaip patikimo sąjungininko, reputacija nukentėjo nedaug, o Maskvos situacija Sirijoje taip pat yra sudėtinga: Rusija palaiko ir režimą Damaske, ir Turkiją, tarp kurių pajėgų gali užvirti mūšiai.
Sirijos režimo kariai nešasi Rusijos vėliavą
Sirijos režimo kariai nešasi Rusijos vėliavą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

BBC žurnalistas Steve'as Rosenbergas rašo, kad Rusijai JAV pajėgų pasitraukimas iš Sirijos naudingas dėl kelių priežasčių. Visų pirma, Rusija teikia politinę ir karinę paramą diktatoriui Basharui al Assadui. Vadinasi, kuo daugiau teritorijos kontroliuos Damaskas, tuo geriau Maskvai.

„Apleidus kurdus, regione žlugo Amerikos, kaip patikimos partnerės, reputacija. Tai leidžia Rusijai visoms pusėms Artimuosiuose Rytuose save pozicionuoti kaip pagrindinę galią ir taikdarę. Rusijos karo policija jau patruliuoja palei fronto liniją tarp Sirijos ir Turkijos pajėgų. Numanoma žinutė: jei norite taikos Artimuosiuose Rytuose, gręžkitės į Rusiją“, – rašo S.Rosenbergas.

Tačiau politologas Kęstutis Girnius mano, kad pareiškimai apie smarkiai nukentėjusią JAV, kaip patikimos sąjungininkės, reputaciją, yra perdėti. Jo teigimu, Jungtinės Valstijos ne pirmą kartą pasitraukia iš konflikto, pavyzdžiui, taip įvyko Vietnamo karo atveju.

K.Girnius: „Kai sudaromi aljansai su Amerika, paprastai jie yra svarbesni kitai pusei, o ne JAV.“

„Kai sudaromi aljansai su Amerika, paprastai jie yra svarbesni kitai pusei, o ne JAV. Pavyzdžiui, Lietuvai JAV yra svarbesnė partnerė nei Amerikai Lietuva. Manau, kad tai galioja daugeliui šalių“, – teigė politologas.

Pasak K.Girniaus, Artimuosiuose Rytuose situacija gali būti kiek keblesnė, tačiau politologas siūlo prisiminti Arabų pavasario metu vykusias revoliucijas, kai JAV atšaukė paramą tuometiniam Egipto lyderiui Hosni Mubarakui.

„Taip (JAV) parodė, kad svarbu ir demokratija. Nors atšaukta parama Mubarakui prisidėjo prie jo žlugimo, naujasis Egipto vadovas neatsiribojo nuo Amerikos. (Pajėgų išvedimas iš Sirijos – red.) gali turėti laikiną neigiamą poveikį, tačiau nereikėtų jo sureikšminti“, – 15min sakė K.Girnius.

Anot politologo, garsiausiai apie neva nukentėsiantį JAV prestižą kalba tie amerikiečių politikai ir apžvalgininkai, kurie pasisako už Jungtinių Valstijų karinį įsitraukimą visame pasaulyje.

Proga ar pavojus Rusijai?

JAV išvedus pajėgas iš Sirijos, apžvalgininkai ėmė kalbėti apie regione atsirandantį galios vakuumą, kurį užpildys Maskva. Tokias kalbas pakurstė šios savaitės Vladimiro Putino vizitai Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) ir Saudo Arabijoje, vykę po daugiau nei dešimtmečio pertraukos.

Kitą savaitę Sočyje V.Putinas susitiks su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

B.al Assado sąjungininkė Rusija Sirijoje turi svarbią karinio jūrų laivyno bazę Tartuse, pranešama apie plečiamą rusų karinę oro bazę netoli Latakijos. Abu šie miestai yra įsikūrę strategiškai svarbioje Viduržemio jūros pakrantėje.

K.Girniaus teigimu, Rusija Artimuosiuose Rytuose jau turi didelę įtaką – palaiko gerus santykius su Iranu ir Turkija. O JAV pajėgų pasitraukimas iš Sirijos Maskvai gali būti net pavojingas tuo atveju, jei tarp Rusijos remiamo B.al Assado kariuomenės ir Turkijos pajėgų užvirtų mūšiai. Maskvai stojus į vieną pusę, nepatenkinta liktų kita.

JAV paskelbus apie pajėgų patraukimą, o Turkijai pradėjus puolimą, kurį ji vadina „taikos operacija“, be užnugario likusios Sirijos demokratinės pajėgos (SDF), kurias daugiausia sudaro kurdai, pasirašė susitarimą su Maskvos ir Teheranu remiamu režimu Damaske.

Remiantis juo, B.al Assado režimo kariuomenė pajudėjo sienos su Turkija link. Pranešama, kad rusų kariai patruliuoja pasienio rajonuose palei „kontaktinę liniją“ tarp Damasko ir Ankaros pajėgų.

Tiesa, ketvirtadienį Turkijoje lankantis JAV viceprezidentui Mike'ui Pence'ui, R.T.Erdoganas pažadėjo 120-iai valandų „sustabdyti operaciją“, kad kurdų pajėgos galėtų pasitraukti iš teritorijos, kurioje Ankara nori sukurti saugumo zoną. Vis dėlto prie derybų stalo nebuvo B.al Assado režimo, SDF ir Rusijos atstovų.

Ketvirtadienį SDF vadas Mazloumas Abdi pareiškė, kad kurdai laikysis paliaubų, tačiau pasitrauks tik iš centrinės dalies regiono, kurį siekia kontroliuoti Ankara.

Organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) praneša, kad penktadienį pasienio mieste Ras al Aine tęsiasi pavieniai susirėmimai tarp turkų pajėgų ir kurdų grupių.

Anot K.Girniaus, Rusijos galimybės įsitraukti į dar vieną konfliktą – labai ribotos.

K.Girnius: „Rusija, kaip ir JAV, gali įklimpti į sudėtingą padėtį nepastovioje valstybėje.“

„Kai Rusija įsivėlė į karą Sirijoje, po metų Putinas paskelbė išvedantis karius, tačiau to nepadarė. Rusų kariai Sirijoje veikia jau ketvirtus metus, nepanašu, kad pasitrauks, tačiau Rusija iš to daug nelaimi. Rusija, kaip ir JAV, gali įklimpti į sudėtingą padėtį nepastovioje valstybėje“, – politologas

Pasak K.Girniaus, dėl pajėgų išvedimo JAV prestižas nukentėjo nedaug, „o nauda Rusijai yra kukli“.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

„Didžiausia nauda yra ta, kad pačiose JAV užvirė aštrūs ginčai. Kongresas jau pasmerkė šį Trumpo žingsnį, net ir respublikonai jį kritikuoja. Kitaip tariant, JAV atsirado naujas politinių kivirčų židinys, kuris džiugina Rusiją“, – tikino politologas.

Tiek Demokratų, tiek Respublikonų partijos pasmerkė D.Trumpo sprendimą iš šiaurės Sirijos išvesti amerikiečių pajėgas.

Pasinaudos propaganda

Šią savaitę pasirodė Kremliui draugiškos naujienų agentūros ANNA reportažas pavadinimu „Mandžibas mūsų!“, kuriame specialusis korespondentas Sirijoje vaikštinėja po ištuštėjusią amerikiečių karinę bazę. Kiti Kremliaus propagandiniai kanalai, įskaitant RT, taip pat transliavo reportažus iš Mandžibo.

Tapatybės nenorėjęs atskleisti NATO pareigūnas portalui „Bloomberg“ teigė, kad RT reportažas iš apleistos amerikiečių bazės – galinga Rusijos propagandos pergalė. Pasak jo, ši žinia plačiai nuskambės Artimuosiuose Rytuose: V.Putinas bandys ja pasinaudoti, kad parodytų, esą Rusija – tikrojo regiono supergalia.

Anot K.Girniaus, Kremliaus propaganda bandys įteigti, kad amerikiečių pasitraukimas iš Sirijos yra „veiksmingos Rusijos politikos padarinys“.

Tokia propaganda galėtų kilstelėti smukusius V.Putino reitingus, tačiau daug kas priklausys nuo kitą savaitę vyksiančio susitikimo su R.T.Erdoganu.

K.Girnius: „Būtų didelis Rusijos laimėjimas, jei bus galima sukurti įspūdį, kad Turkija darosi artimesnė Rusijai, o ne NATO.“

„Būtų didelis Rusijos laimėjimas, jei bus galima sukurti įspūdį, kad Turkija darosi artimesnė Rusijai, o ne NATO“, – 15min teigė politologas.

Pasak K.Girniaus, Turkija jau linksta Rusijos link. Tai įrodo Ankaros sprendimas pirkti rusiškas oro gynybos sistemas S400, nepaisant NATO ir JAV prieštaravimų.

„Atitolimas prasidėjo, jis vyksta, gali ir toliau vystytis. NATO tai būtų reikšmingas smūgis“, – tikino K.Girnius.

15min jau rašė, kad, nepaisant NATO nepritarimo Ankaros operacijai Sirijoje, Turkiją išmesti iš Aljanso būtų neprotinga.

Nuo Turkijos operacijos Sirijoje pradžios žuvo dešimtys civilių, daugiausia – kurdų. SOHR duomenimis, namus buvo priversti palikti daugiau nei 300 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius