Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Josemičio nacionaliniame parke tūkstančiai lankytojų galėjo užsikrėsti pavojingu graužikų platinamu virusu

Iki 10 tūkst. žmonių, gyvenusių specialiuose svečių nameliuose JAV Josemičio nacionaliniame parke, galėjo užsikrėsti mirtinai pavojingu pelių platinamu virusu, penktadienį patvirtino parko pareigūnai.
Būdelė
Būdelė Josemičio parke. / G.Simučio nuotr.

Parko koncesininkė „Delaware North Co.“ šią savaitę išsiuntinėjo paprastus ir elektroninius laiškus beveik 3 000 žmonių, kurie buvo rezervavę apšiltintus namelius „Signature“ nuo birželio iki rugpjūčio, perspėdama, kad jie galėjo užsikrėsti.

Šiuose nameliuose gali apsigyventi iki keturių žmonių, o parko atstovas Scottas Gedimanas penktadienį sakė, jog tai reiškia, kad iki 7 000 lankytojų galėjo užsikrėsti virusu, nuo kurio mirė jau du žmonės, dar keturi kiti susirgo.

Šiuo metu Josemičio nacionalinis parkas kasdien sulaukia daugiau nei tūkstančio skambučio iš išsigandusių lankytojų, kurie reikalauja atsakymų dėl gausėjančių susirgimų hantaviruso sukeltu plaučių sindromu.

Ketvirtadienį Kalifornijos visuomenės sveikatos departamentas patvirtino, kad iš viso šeši žmonės užsikrėtė šia liga Josemičio parke. Anksčiau šią savaitę buvo skelbta apie keturis įtariamus užsikrėtimo atvejus.

Liga pirmiausiai pasireiškia panašiais į gripo simptomais. Po inkubacinio laikotarpio, kuris gali trukti iki šešių savaičių, pasireiškia ūmus kvėpavimo ir įvairių organų veiklos sutrikimas.

Šiai ligai kol kas nėra vaistų, o visi, kuriems pasireiškia šie simptomai, turi būti hospitalizuojami. Mirštamumas nuo šios retos virusinės ligos – daugiau nei 36 procentai.

Parko pareigūnai aiškino, kad nameliuose, turinčiuose dvigubas sienas, susidaro palankios sąlygos veistis pelėms. Hantavirusai plinta per elninių žiurkėniukų ir kitų graužikų išmatas, šlapimą ir seiles, taip pat gali būti pernešami oru aerozolių lašeliuose ir dulkių dalelėse.

Pernai pusė iš 24 Jungtinėse Valstijose užfiksuotų užsikrėtimo hantavirusais atvejų baigėsi pacientų mirtimi. Tačiau nuo 1993 metų, kai šis virusas buvo pirmąkart nustatytas, mirštamumo vidurkis siekia 36 proc., nurodo JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius