-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV jūrų pėstininkų atsargos seržantui majorui įteiktas Garbės medalis už drąsą Vietname

JAV prezidentas Donaldas Trumpas įteikė aukščiausią šalies karinį apdovanojimą 80 metų jūrų pėstininkų atsargos seržantui majorui, prieš pusę amžiaus „su neprilygstama drąsa kovojusiam“ viename ilgiausių ir kruviniausių Vietnamo karo mūšių.
Donaldas Trumpas ir Johnas Canley
Donaldas Trumpas ir Johnas Canley / „Scanpix“/AP nuotr.

Tarp didvyriškų Johno Canley žygdarbių minimas atvejis, kai nekreipdamas dėmesio į priešus jis dukart perlipo ligoninės tvorą, kad padėtų sužeistiems tarnybos draugams ir išvestų juos į saugią vietą.

„Man patinka drąsūs žmonės. Jų galima sutikti ir čia, – sakė D.Trumpas, pradėdamas apdovanojimo ceremoniją. – Prieš 50 metų amerikiečių jūrų pėstininkas su neprilygstama drąsa kovėsi viename ilgiausių ir kruviniausių mūšių Vietnamo kare – mūšyje dėl Hujė miesto.“

Pasak Baltųjų rūmų, Arkanzaso valstijos Kaledonijos mieste gimęs, o dabar Oksnarde, Kalifornijoje, gyvenantis J.Canley 1968 metais per kelias dienas sausio ir vasario mėnesiais atrėmė daugybę priešo atakų. Jis kartu su 150 kitų savo kuopos bendražygių dalyvavo kontratakoje atsiimant Hujė miestą iš tūkstantinių Šiaurės Vietnamo ir Vietkongo pajėgų.

„Jis puolė priešo bastionus, žudė priešo kovotojus ir su neprastu tikslumu darė viską, ką turėjo daryti, – kalbėjo JAV prezidentas. – Daugybę kartų jis lenktyniavo su kulkosvaidžių kulkomis tam, kad išgelbėtų savo bendražygius jūrų pėstininkus. Dalyvaudamas vienas po kito vykusiuose šiurpiuose susirėmimuose Johnas rizikavo savo gyvybe, kad išsaugotų savo vadovaujamųjų gyvybes.“

J.Canley teko imtis vadovavimo, kai viename iš mūšių dėl mažiausiai 6 tūkst. komunistų kovotojų kontroliuojamo Hujė buvo sunkiai sužeistas jo vadas, sakė D.Trumpas.

Penktąją mūšio dieną J.Canley kuopai buvo pavesta užimti Žanos d'Ark mokyklą, tapusią šio miesto komunistų strateginiu ir simboliniu bastionu.

JAV karius pasitiko kulkosvaidžių kulkos. Tačiau raketų paleidėjais ginkluotas J.Canley ir jo kolega veržėsi į priekį, žudydami priešus ir stumdami juos iš savo pozicijų, kalbėjo prezidentas.

„Priešas nesuprato, kas, po galais, čia darosi“, – sakė D.Trumpas.

Pasak jo, per kelias „negailestingo mūšio“ dienas J.Canley vienas išgelbėjo daugiau nei 20 jūrų pėstininkų.

Prabėgus daugybei metų kai kurie drauge su J.Canley kovoję kariai pasiūlė jam už tarnybą suteikti aukščiausią karinį apdovanojimą. 2017 metų gruodžio mėnesį JAV gynybos sekretorius Jimas Mattisas pripažino, kad J.Canley nusipelnė šios garbės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius