Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV kaltina Ruandą dėl mirtino išpuolio KDR perkeltųjų asmenų stovykloje

Jungtinės Valstijos apkaltino Ruandą įvykdžius mirtiną išpuolį perkeltųjų asmenų stovykloje Kongo Demokratinės Respublikos rytuose ir išreiškė susirūpinimą dėl Kigalio pajėgų ir jų sąjungininkės sukilėlių grupuotės M23 ekspansijos.
ALEXIS HUGUET / AFP
ALEXIS HUGUET / AFP

„Jungtinės Valstijos griežtai smerkia Ruandos ginkluotųjų pajėgų ir M23 pozicijų puolimą [penktadienį] prieš Mugungos stovyklą, skirtą šalies viduje perkeltiesiems asmenims Kongo Demokratinės Respublikos rytuose“, – sakoma Valstybės departamento atstovo spaudai Matthew Millerio (Metjaus Milerio) pareiškime.

M. Milleris teigė, kad Jungtinės Valstijos yra „labai susirūpinusios“ dėl Ruandos pajėgų ir grupuotės M23 ekspansijos Kongo Demokratinės Respublikoje.

M23 – tai daugiausia tutsių dominuojamos grupuotė, kuri 2021 metais atnaujino ginkluotą kampaniją didžiulėje, ilgą laiką neramumų krečiamoje KDR. 

„Labai svarbu, kad visos valstybės gerbtų viena kitos suverenitetą ir teritorinį vientisumą ir kad visi dalyviai būtų patraukti atsakomybėn už žmogaus teisių pažeidimus per konfliktą KDR rytuose“, – pridūrė jis.

Jungtinės Valstijos ne kartą palaikė Kinšasą, teigiančią, kad Ruanda remia M23, tačiau M. Millerio pareiškimas reiškia neįprastai tiesioginę užuominą.

Savo ruožtu prezidentas Paulis Kagame (Polis Kagamė) pareikalavo, kad KDR imtųsi veiksmų prieš hutų ekstremistus, kurie susiję su 1994 metais įvykusio Ruandos genocido, per kurį daugiausia nukentėjo tutsiai, vykdytojais.

Jungtinės Valstijos ne kartą stengėsi tarpininkauti tarp abiejų šalių, o nacionalinės žvalgybos direktorė Avril Haines (Avril Heins) lapkritį apsilankė KDR ir Ruandoje ir paskelbė apie siekį sumažinti įtampą.

Šių metų pradžioje JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) susitiko su P. Kagame ir išreiškė viltį, kad Ruanda yra pasirengusi imtis diplomatinių veiksmų.

Tuo metu Ruanda šeštadienį atmetė JAV teiginį, kad jos pajėgos dalyvavo mirtiname išpuolyje prieš perkeltųjų asmenų stovyklą Kongo Demokratinės Respublikos rytuose.

Vyriausybės atstovė Yolande Makolo (Jolandė Makolo) socialiniame tinkle „X“ JAV kaltinimą pavadinu apgailėtinu. 

„Kaip jūs priėjote prie šios absurdiškos išvados? Ruandos gynybos pajėgos (RDF), profesionali kariuomenė, niekada nepultų šalies viduje perkeltųjų asmenų stovyklos“, – rašė ji. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius