Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV kaltinama rusų „agentė“ pripažins kaltę

Rusijos ginklų lobistė, Jungtinėse Valstijose užmezgusi ryšių su įtakingais respublikonais ir taip pasiekusi net prezidento Donaldo Trumpo aplinką, sudarė susitarimą, pagal kurį pripažins savo kaltę, rodo jos advokatų pirmadienį teismui pateikti dokumentai.
Marija Butina
Marija Butina / „Scanpix“/AP nuotr.

30 metų Marija Butina liepos mėnesį kontržvalgybos agentų buvo areštuota dėl įtarimų, kad veikė kaip neregistruota „užsienio agentė“. Ji buvo apkaltinta sąmokslu veikti Rusijos agente, „užmezgant ryšius su JAV asmenimis ir infiltruojantis į organizacijas, darančias poveikį Amerikos politikai“.

Tuo metu M.Butina nepripažino, kad nelegaliai veikė kaip neregistruota Rusijos vyriausybės agentė.

Ji buvo nuvežta į sulaikytųjų centrą Aleksandrijoje Virdžinijoje, kur, pasak advokatų, ištisomis savaitėmis būdavo laikoma vienutėje.

Pirmadienį advokatai paprašė Vašingtono federalinio teismo paskirti kaltinamojo pareiškimo pakeitimo posėdžio datą.

„Šalys išsprendė šį klausimą, atsakovė Marija Butina lieka sulaikyta“, – rašė advokatai, bet nenurodė, kokie bus galutiniai kaltinimai.

M.Butina vadovavo nedidelei Rusijos organizacijai „Teisė į ginklą“, kurią, kaip atrodo, iš dalies finansavo Rusijos politikas Aleksandras Toršinas, prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas.

Savo organizacija ji naudojosi užmegzdama ryšius su JAV Nacionaline šaulių asociacija (NRA) – įtakinga šaunamųjų ginklų lobistų grupe. Iš dalies ji naudojosi savo asmeniniais santykiais su respublikonų aktyvistu Paulu Ericksonu, kuris buvo susijęs su NRA.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Butina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Butina

Tačiau Teisingumo departamentas sakė, kad M.Butina buvo „slapta Rusijos agentė“, palaikiusi kontaktus su Rusijos šnipais ir vykdžiusi misiją užmegzti ryšius su JAV politikais, kad sukurtų „atsarginius kanalus“, kuriuos „Rusijos Federacija galėtų panaudoti, kad prasiskverbtų į JAV nacionalinių sprendimų priėmimo aparatą“.

2016 metais ji atvyko į Vašingtoną įgyti magistro laipsnio Amerikos universitete.

P.Ericksonas, su kuriuo ji gyveno, padėjo jai patekti į respublikonų sluoksnius. Jos paskyros socialinėje žiniasklaidoje rodo, kad ji sukinėdavosi tarp įtakingų JAV politikų ir pozuodavo su šaunamaisiais ginklais per nacionalinius ginklų šou.

Jos pastangos galėjo padaryti tam tikrą poveikį.

2016 metų pradžioje P.Ericksonas bendraudavo su D.Trumpo rinkimų kampanijos aukšto rango pareigūnu Ricku Dearbornu ir siūlėsi padėti surengti D.Trumpo ir V.Putino susitikimą prieš rinkimus. A.Toršinas, kaip atrodo, turėjo tarpininkauti.

2016 metų gegužės pradžioje A.Toršinas ir D.Trumpo sūnus Donaldas jaunesnysis drauge dalyvavo oficialioje vakarienėje per metinį NRA suvažiavimą Luisvilyje Kentukyje, tačiau nežinoma, ar jie vienas su kitu kalbėjosi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius