Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Kapitolijaus šturme dalyvavusiam Niujorko pareigūnui skirta 10 metų nelaisvės bausmė

Į pensiją išėjusiam Niujorko policininkui ketvirtadienį teismas skyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę už dalyvavimą 2021 metų sausio 6 dienos JAV Kapitolijaus šturme.
Neramumai JAV: į Kapitolijaus barikadas rėžėsi automobilis, sužeisti du pareigūnai, vairuotojas – pašautas
Neramumai JAV: į Kapitolijaus barikadas rėžėsi automobilis, sužeisti du pareigūnai, vairuotojas – pašautas / „Scanpix“/AP nuotr.

Tai kol kas griežčiausia riaušių dalyviams paskirta bausmė.

Buvęs jūrų pėstininkas 56 metų Thomas Websteris griežtos bausmės sulaukė už tai, kad prisijungęs prie tuometinio prezidento Donaldo Trumpo šalininkų sukilimo ginkluotas vėliavos kotu užpuolė Kapitolijų saugojusius policijos pareigūnus, pranešė Teisingumo departamentas.

Th.Websteris pargriovė vieną pareigūną ant žemės, laikė jį prispaudęs, dusino jo dujokauke, o kiti riaušininkai spardė pareigūną kojomis, todėl šis patyrė daugybinių sužalojimų.

„Kaip buvęs policijos pareigūnas ir JAV jūrų pėstininkas, davęs priesaiką ginti Konstituciją nuo visų užsienio ir vidaus priešų, Thomas Websteris žinojo savo veiksmų sausio 6 dieną sunkumą“, – teigiama FTB pareigūno Steveno D'Antuono pareiškime.

„Tą dieną prie JAV Kapitolijaus rūmų užpuldamas pareigūną Th.Websteris išdavė ne tik savo priesaiką, bet ir savo kolegas teisėsaugos pareigūnus, kurie kasdien rizikuoja savo gyvybėmis, kad apsaugotų Amerikos žmones“, – sakoma jame.

Nuotraukose ir vaizdo įrašuose aiškiai atpažįstamas Th.Websteris buvo suimtas praėjus šešioms savaitėms po šturmo. Gegužės mėnesį jis buvo pripažintas kaltu dėl penkių sunkių nusikaltimų, susijusių su teisėsaugos pareigūno užpuolimu, ir vieno baudžiamojo nusižengimo.

Prokurorų teigimu, jo praeitis ir tai, kad jis dėvėjo nuo šūvių apsaugančią neperšaunamą liemenę pateisino griežtesnę bausmę.

Pasak jų, eidamas į renginį jis buvo pasiruošęs smurto protrūkiui.

„Th.Websteris ne tik numatė sausio 6 dienos smurtą, bet ir jį kurstė“, – sakė prokurorai skelbiant nuosprendį.

„Tai darydamas jis žinojo, kad rizikuoja susidurti su ginkluotu asmeniu, kuris būtų turėjęs teisę panaudoti jėgą, įskaitant galimai mirtiną, prieš puolančius riaušininkus“, – teigė jie.

Dešimtims kitų iš daugiau nei 860 suimtųjų riaušių Kapitolijuje dalyvių taip pat buvo pateikti kaltinimai dėl pareigūnų užpuolimo.

Keliolika už pareigūnų užpuolimą nuteistų asmenų pripažino savo kaltę, bet Th.Websteris tvirtino esąs nekaltas, ir jo byla buvo perduota teismui.

Prokurorai jam prašė skirti 17–22 metų laisvės atėmimo bausmę.

D.Trumpas, kuris buvo kaltinamas išpuolio Kapitolijuje inicijavimu siekiant neleisti savo varžovui demokratui Joe Bidenui būti patvirtintam išrinktuoju prezidentu, nepasmerkė pernai sausio 6-ąją kilusio smurto.

Ketvirtadienį vienam radijo žurnalistui jis sakė, kad jei 2024 metais vėl kandidatuos į prezidento postą ir bus išrinktas, suteiks malonę tiems, kurie buvo apkaltinti dėl šio smurto.

„Turiu omenyje visišką malonę su atsiprašymu daugeliui“, – sakė D.Trumpas interviu „Wendy Bell Radio“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius