-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 16 /08:11

JAV karines technologijas perkančios Australijos vadovas kviečia Kinijos lyderį derėtis

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas ketvirtadienį pasiūlė „atvirą kvietimą“ Kinijos prezidentui Xi Jinpingui derėtis, prieš tai paskelbęs apie Pekino augančios galios paskatintą karinių aukštųjų technologijų pirkimą.
Scottas Morrisonas ir Xi Jinpingas
Scottas Morrisonas ir Xi Jinpingas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

S.Morrisonas sakė, kad lieka pasirengęs diskutuoti su Xi Jinpingu, nors aukšto lygio derybos yra įšaldytos, o tarp abiejų šalių didėja įtampa.

„Galioja atviras kvietimas prezidentui Xi aptarti kitus klausimus“, – pabrėžė S.Morrisonas, paskelbęs, kad jo šalis įsigis amerikietiškų atominių povandeninių laivų ir sparnuotųjų raketų.

Australijos vyriausybės vadovas anksčiau ketvirtadienį patvirtino, kad šalis atsisako sutarties dėl povandeninių laivų su Prancūzija ir kurs atominius povandeninius laivus naudodamasi JAV ir britų technologijomis, be to, pirks amerikietiškų tolimojo nuotolio sparnuotųjų raketų „Tomahawk“.

Bendradarbiaudama su JAV ir JK Australija statysis povandeninius laivus

Jungtinės Valstijos trečiadienį paskelbė apie naują aljansą su Australija ir Jungtine Karalyste, turintį stiprinti karinius pajėgumus augant konkurencijai su Kinija ir numatantį naują australų atominių povandeninių laivų laivyną.

Per vaizdo ryšiu įvykusį JAV prezidento Joe Bideno, Australijos ministro pirmininko S.Morrisono ir JK vyriausybės vadovo Boriso Johnsono susitikimą paskelbtas pranešimas apie kuriamą aljansą neabejotinai smarkiai supykdys Pekiną.

Nepasitenkinimą greitai pareiškė ir Prancūzija, vedusi derybas su Australija dėl įprastinių povandeninių laivų pardavimo. Pagal šį kontraktą Australija būtų nupirkusi povandeninių laivų už daug milijardų dolerių.

J.Bidenas sakė, jog užtikrinus Australijai sąlygas pasistatyti atominių povandeninių laivų ši šalis turės „moderniausias galimybes, o jų mums reikia norint manevruoti ir gintis nuo sparčiai besiplėtojančių grėsmių“.

Australijos povandeniniai lavai nebus apginkluoti branduoliniais ginklais, tik varomi branduoliniais reaktoriais, pabrėžė J.Bidenas ir kiti lyderiai.

S.Morrisonas vėliau paskelbė, kad Australija taip pat įsigis amerikietiškų tolimojo nuotolio sparnuotųjų raketų „Tomahawk“.

Trys lyderiai paskelbdami partnerystę, pramintą AUKUS, Kinijos nepaminėjo, bet šis motyvas yra akivaizdus.

„Mūsų pasaulis tampa sudėtingesnis, ypač čia, mūsų regione, Indijos ir Ramiajame vandenynuose. Tai veikia mus visus. Indijos ir Ramiojo vandenyno regiono ateitis paveiks visų mūsų ateitį“, – sakė S.Morrisonas.

B.Johnsonas pridūrė, kad drauge su kolegomis dirbs dėl „stabilumo ir saugumo Indijos ir Ramiojo vandenyno regione išsaugojimo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius