-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV karininkui pažemintos pareigos dėl gėdingo incidento Irane

Ketvirtadienį JAV karinis jūrų laivynas paskelbė, kad iš užimamų pareigų atleidžiamas pareigūnas, prižiūrėjęs du laivus, kurie sausio mėnesį per klaidą pateko į Irano teritorinius vandenis.
JAV jūrininkai Irane
JAV jūrininkai Irane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Incidentas Irane galėjo išprovokuoti pavojingą situaciją tarp Irano ir JAV, be to, buvo nemaža gėda Vašingtonui. Nors Teheranas jūrininkus paleido, tačiau juos panaudojo savo propagandai.

Įgulos vadas Ericas Raschas buvo atsakingas už dviejų JAV patrulinių katerių įgulas, vadovavo 3-iam pakrančių upiniam eskadronui. Jo tuose dviejuose kateriuose nebuvo.

Jam paskirtos kitos pareigos, tačiau kokios konkrečiai – neatskleidžiama. Karinio jūrų laivyno teigimu, šis karininkas nebegali eiti tų pareigų, nes prarastas pasitikėjimas, jog jis pajėgus vadovauti.

„Navy Times“ pažymi, kad paprastai tokia priežastis reiškia galą karininko karjerai.

Pareigūnų teigimu, toks sprendimas priimtas remiantis preliminariais kariuomenės tyrimo rezultatais. Galutinių išvadų tikimasi sulaukti šį mėnesį.

9 vyrai ir viena moteris buvo sulaikyti sausio 12 d., kai įplaukė į teritorinius Irano vandenis. JAV teigimu, atsirado techninių problemų jachtose, todėl jos netyčia nudreifavo Irano link.

Amerikiečiai nenukentėjo, jie buvo paleisti po kelių valandų. Po paleidimo Iranas paviešino filmuotą medžiagą, kurioje – ant kelių parklupdyti ir rankas ant galvos sudėję JAV karinio jūrų laivyno jūrininkai. Dar vėliau – vaizdo įrašą su verkiančiu vienu iš jūrininkų. Taip pat visas incidentas buvo suvaidintas parade, kuriuo minėta 1979 m. revoliucija.

Vasario mėnesį Irano vadovas Ajatola Ali Khamenei asmeniškai įteikė vieną aukščiausių šalies apdovanojimų karininkams, kurie dalyvavo JAV jūrininkų sulaikyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius