Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV karių prie sienos su Meksika netrukus bus daugiau nei Irake ir Sirijoje

Iš JAV ginkluotųjų pajėgų pirmadieninio pareiškimo galima suprasti, kad amerikiečių karių ties siena su Meksika jau netrukus bus daugiau nei Sirijoje ir Irake, kur kovojama su islamo ekstremistais, skelbia „BuzzFeed News“.
Kalifornijos Nacionalinės gvardijos nariai prie sienos su Meksika
Kalifornijos Nacionalinės gvardijos nariai prie sienos su Meksika / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV karinių oro pajėgų generolas Terrence'as O'Shaughnessy, vadovaujantis JAV šiaurinei karinei apygardai, paskelbė, kad 5,2 tūkst. karių netrukus prisijungs prie 2,1 tūkst. Nacionalinės gvardijos narių, kurie šių metų balandį buvo dislokuoti pasienyje su Meksika.

Tai reiškia, kad amerikiečių karių JAV ir Meksikos pasienyje skaičius išaugs iki 7,3 tūkst. Irake ir Sirijoje JAV karių yra mažiau – atitinkamai 5,2 tūkst. ir 2 tūkst. Afganistane dislokuoti 15 tūkst. amerikiečių karių.

Toliau užsiimant skaičių magija, galima konstatuoti, kad karių JAV ir Meksikos pasienyje bus dvigubai daugiau nei prezidento Donaldo Trumpo keiksnojamų migrantų karavane, kuris per Meksiką keliauja Jungtinių Valstijų link. Du trečdaliai šių migrantų – moterys ir vaikai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Migrantų karavanas, keliaujantis į JAV
AFP/„Scanpix“ nuotr./Migrantų karavanas, keliaujantis į JAV

„Manau, kad prezidentas aiškiai pasakė, jog pasienio saugumas yra nacionalinio saugumo klausimas“, pareiškė T.O'Shaughnessy, jis pridūrė, kad į Teksaso valstiją jau išsiųsta pirmoji 800 karių grupė.

Kariai bus nusiųsti į vietoves Teksase, Arizonoje ir Kalifornijoje, kuriose dažniausiai fiksuojami nelegalūs patekimai į JAV teritorijoje. Jie dirbs su Amerikos pasieniečiais.

Į pasienį siunčiami koviniai inžinierių batalionai, kurių nariai geba statyti tvoras, sraigtasparnių įgulos, situaciją vertinsiančios naktinio matymo prietaisais.

Papildymo JAV pajėgos pasienyje sulauks jau šios savaitės pabaigoje, o T.O'Shaughnessy, regis, nusiteikęs itin karingai.

Nors JAV ir Meksikos pasienis laikomas vienu ilgiausių demilitarizuotų sienos ruožų pasaulyje (3138 km), kariai ten įrengs spygliuotos vielos užtvaras.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Statoma tvora ties JAV ir Meksikos siena
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Statoma tvora ties JAV ir Meksikos siena

Be to, kariai bus ginkluoti – tiesa, tiksliai neapibrėžiama, kokiomis aplinkybėmis jiems bus leidžiama šaudyti. Pentagono atstovai tikina, kad kariškiai ginklus naudos tik savigynai.

„Tai tik pradžia, – pabrėžė generolas T.O'Shaughnessy. – Gynybos sekretorius Jamesas Mattisas mums suteikė leidimą pasienyje budėti su ginklais.“

JAV įstatymai draudžia kariuomenės pareigūnams vykdyti teisėsaugos funkcijas. Techniškai karių veiksmų laisvė turėtų būti griežtai ribojama – pavyzdžiui, jiems neturėtų būti leidžiama stebėti Meksikos teritorijos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Arizonos Nacionalinės gvardijos nariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Arizonos Nacionalinės gvardijos nariai

Kai D.Trumpas dar balandį paragino nusiųsti JAV karių į pasienio zoną, Amerikos nacionalinės pasieniečių sąjungos vadovas pareiškė, kad taip švaistomos lėšos. Ekspertai abejoja, ar karių pasienyje tikrai reikia.

Vis dėlto D.Trumpo administracija taip reaguoja į naujienas apie Jungtinių Valstijų link per Meksiką judantį migrantų karavaną. Migrantų šiuo metu keliauja per 3,5 tūkst. – perpus mažiau nei prieš savaitę, kai jie pajudėjo nuo Meksikos sienos su Gvatemala.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantų karavanas Meksikoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantų karavanas Meksikoje

Pentagono vadovas J.Mattisas praėjusį penktadienį pasirašė įsaką dėl karių siuntimo į pasienio zoną po to, kai to paprašė Vidaus saugumo departamentas. Šis taip reagavo į audringus D.Trumpo reikalavimus sustabdyti migrantų karavaną.

„Karavane keliauja daug gaujų narių ir labai blogų žmonių. Tai yra mūsų šalies invazija ir mūsų kariuomenė laukia jūsų!“ – tviteryje pirmadienį parašė D.Trumpas.

Karavano tema apskritai tapo viena labiausiai girdimų Amerikoje prieš artėjančios svarbius vidurio kadencijos rinkimus. Jie vyks lapkričio 6 dieną, o JAV kariai pasienyje liks bent iki gruodžio 15-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius