Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV karo veteranai nepatenkinti D.Trumpo draudimu: irakiečiai gelbėjo mūsų gyvybes

Irake ir Afganistane tarnavę JAV kariai teigia esantys pasipiktinę prezidento Donaldo Trumpo įsaku laikinai neįsileisti net vizas turinčių septynių musulmoniškų šalių piliečių į Ameriką. Kariškiai primena, jog Irake, kuris patenka į valstybių sąrašą, vertėjai rizikavo savo gyvybėmis, kad padėtų amerikiečiams, rašo AP.
JAV karo veteranė protestuoja prieš D.Trumpo prezidentinį įsaką dėl imigracijos.
JAV karo veteranė protestuoja prieš D.Trumpo prezidentinį įsaką dėl imigracijos. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Peticijas internete jau pasirašė tūkstančiai JAV karo veteranų, o vienas karys teigia jau nupirkęs lėktuvo bilietą jam vertėjavusiam afganistaniečiui – esą jei paaiškėtų, kad Afganistanas gali būti įtrauktas į šalių „juodąjį sąrašą“, vyras galėtų skubiai atskristi pas jį Ameriką.

Daugybė veteranų dabar kalba apie išdavystę ir žada kovoti prieš prezidentinį D.Trumpo įsaką dėl imigracijos sustabdymo – kad ir laikino.

Jiems ši kova bus net asmeniška, nes amerikiečiai jiems padėjusiems irakiečiams ir afganistaniečiams buvo pažadėję saugoti juos ir jų šeimas. JAV pajėgoms palikus Iraką ir traukiantis iš Afganistano, vietos ekstremistai keršija užsieniečiams padėjusiems žmonėms.

„Ši administracija mane pavertė melagiu. Aš su tuo nežadu taikstytis“, – teigė Irake ir Afganistane kovojęs amerikietis Michaelas Breenas.

Pentagonas reaguoja – skelbiama, kad JAV gynybos departamentas jau pildo sąrašą irakiečių, kurie padėjo JAV ir amerikiečių vadovaujamos koalicijos pajėgoms Irake. Siekiama, kad visiems jiems būtų padarytos išimtys ir leista atvykti į Ameriką.

Mattas Zelleris: „Šis prezidentinis įsakas yra mirties bausmė ne tik irakiečiams ir afganistaniečiams, kurie padėjo JAV pajėgoms, bet ir mūsų kariams, kurie yra Vidurio Rytuose.“

Pentagono atstovas Jeffas Davisas teigia, kad į sąrašą bus įtraukiami irakiečiai, kurie parodė „apčiuopiamą paramą“ JAV kariams. Skirtingose kategorijose atsidurs vertėjai, vairuotojai ir Irako kariai, kurie gali atvykti į JAV pratyboms.

Nepatenkintų veteranų teigimu, D.Trumpo draudimas Irako kariams ir kitiems musulmonams, Vidurio Rytuose kovojantiems su džihadistams, tampa žinia, kad JAV jie iš tikrųjų nėra reikalingi.

„Šis prezidentinis įsakas yra mirties bausmė ne tik irakiečiams ir afganistaniečiams, kurie padėjo JAV pajėgoms, bet ir mūsų kariams, kurie yra Vidurio Rytuose“, – tvirtino buvęs armijos kapitonas Mattas Zelleris.

„Aš gyvas tik todėl, kad mano vertėjas, musulmonas afganistanietis, išgelbėjo mano gyvybę nužudydamas du talibus, kurie jau ruošėsi nužudyti mane“, – pridūrė M.Zelleris, kuris praėjusį savaitgalį prisijungė prie tūkstančių protestuotojų Vašingtone.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV pajėgoms padėjusiams irakiečiams ir afganistaniečiams gimtosiose šalyse gresia mirtinas pavojus.
„Scanpix“/AP nuotr./JAV pajėgoms padėjusiams irakiečiams ir afganistaniečiams gimtosiose šalyse gresia mirtinas pavojus.

Nors Afganistano šalių, iš kurių dabar atvykti į JAV draudžiama, sąraše nėra, teigiama, kad dviem vertėjams afganistaniečiams nuo penktadienio jau nebuvo leista išskristi į Ameriką. Abu vertėjai daug metų laukė vizų ir buvo kruopščiai patikrinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius