-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV ketina išleisti milijardus branduolinio arsenalo „modernizavimui“

Jungtinės Valstijos ketina išleisti milijardus dolerių kelių dešimtmečių senumo branduolinės bombos, kuri buvo sukurta sovietams nuo Europos atgrasinti, modernizavimui.
1971 m. branduolinis sprogimas Mururoa atole – nuolatinėje Prancūzijos branduolinių bandymų zonoje.
1971 m. branduolinis sprogimas Mururoa atole – nuolatinėje Prancūzijos branduolinių bandymų zonoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kai kurie įstatymų leidėjai ir ekspertai tokius planus laiko milžinišku pinigų švaistymu, kuris gali pakenkti deryboms su Rusija dėl ginklų kontrolės.

Tačiau aukštų kariuomenės ir vyriausybės pareigūnų nuomone, branduolinės bombos B61 turi būti išsaugotos, kad Amerika galėtų atsisakyti kitų ginklų, bet liktų „patikima“ jėga.

„B61 yra vienintelis arsenale ginklas, kuris tinka taktinėms ir strateginėms misijoms“, – Strateginio štabo vadovas Robertas Kehleris sakė praėjusią savaitę Kongrese.

B61 yra vienintelis arsenale ginklas, kuris tinka taktinėms ir strateginėms misijoms.

Sukurta kaip mažo nuotolio „taktinis“ ginklas bomba buvo skirta sovietų kariuomenei atgrasinti nuo Vakarų Europos puolimo. JAV oro pajėgos šį ginklą turi nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio.

Dabar yra penki šios bombos modeliai nuo 0,3 iki 360 kilotonų trinitrotoluolo (TNT) galios.

Pasibaigus Šaltajam karui JAV iš Europos išvežė tūkstančius taktinių atominių ginklų. Tačiau iki šiol Europoje yra likę 180 bombų B61, kurios yra vienintelis amerikiečių branduolinis ginklas šiame kontinente. Jos yra dislokuotos NATO bazėse Vokietijoje, Belgijoje, Italijoje, Nyderlanduose ir Turkijoje.

Pagal prezidento Baracko Obamos ginklų atnaujinimo planą, šios bombos modeliai bus pakeisti naujesniais – B61-12 modeliais, kurie bus mažesnio galingumo ir taiklesni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius