Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV: Kinijos telekomunikacijos įmonės kelia grėsmę

Didžiosios Kinijos telekomunikacijos įmonės „Huawei“ ir ZTE kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, teigiama JAV Kongreso komisijos ataskaitoje.
Pristatymo akimirka
Pristatymo akimirka / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip praneša BBC, tyrimą atlikę JAV kongresmenai rekomenduoja šioms Kinijos bendrovėms uždrausti investicinę veiklą šalies teritorijoje.

Teigiama, kad šiuos Kinijos įmonės nesugebėjo paneigti įtarimų dėl savo artimų ryšių su Kinijos vyriausybe ir kariuomene.

„Huawei“ ir ZTE yra didžiausi pasaulyje telekomunikacijos įrangos gamintojai, praneša BBC.

„Kinija turi priemones, galimybes ir motyvą naudoti telekomunikacijų kompanijas piktavališkiems tikslams“, – teigiama JAV kongresmenų ataskaitoje.

„Remiantis turima vieša ir slapta informacija, negalime „Huawei“ ir ZTE laikyti nepriklausomomis nuo užsienio valstybės įtakos ir todėl jos kelią grėsmę Jungtinėms Valstijoms bei mūsų sistemoms“, – priduriama ataskaitoje.

Tiek „Huawei“, tiek ZTE neigia kaltinimus.

Bijo šnipinėjimo

„Huawei“ įkūrėjas Renas Zhengfei`us 1987 metais priklausė Kinijos išsivadavimo armijai. Firmai tampant vienu didžiausiu pasaulinės telekomunikacijos rinkos dalyviu – primena BBC – vis pasigirsdavo gandų dėl galimų įmonės ryšių su Kinijos kariuomene.

„Huawei“ buvo mesti kaltinimai, jog ji padeda Kinijai rinkti informaciją apie užsienio valstybes ir įmones. „Huawei“ bet kokius panašius įtarimus neigia.

Pernai JAV saugumo tarnybos nepritarė „Huawei“ ketinimui pirkti JAV kompiuterių įmonę „3Leaf“.  Pernai tiek „Huawei“ , tiek ZTE buvo apkaltintos, jog į kai kurią savo įrangą įdiegia kodus, kurie tam tikrą informaciją gali persiųsti atgal į Kiniją.

Rugsėjį abiejų įmonių vadovai taip pat paneigė šiuos įtarimus.

Politiniai sprendimai

Prezidentinės kampanijos metu tiek dabartinis JAV prezidentas Barackas Obama, tiek respublikonų kandidatas Mittas Romney kalbėjo apie būtinybę didinti Pekinui spaudimą dėl jo politikos valstybinėmis subsidijomis remti Kinijos įmones.

Šį mėnesį B. Obama pasirašė dokumentą, blokuojantį Kinijos įmonės „Ralls Corp.“ sprendimą pirkti keturis vėjo elektrinių parkus netoli JAV jūrų laivyno bazės Oregone.

Tai buvo pirmasis užsienio investicijos draudimas per pastaruosius 22 metus.

Kinijos verslininkai dėl šio sprendimo JAV prezidentą B. Obamą padavė į teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius