-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Kongresas patvirtino laikiną priemonę, skirtą išvengti vyriausybės uždarymo

JAV Kongresas ketvirtadienį patvirtino laikiną priemonę, kuria siekiama užkirsti kelią vyriausybės uždarymui ir pratęsti keleto pagrindinių federalinių agentūrų finansavimą po termino šį savaitgalį.
DREW ANGERER / AFP
DREW ANGERER / AFP

Praėjus penkiems fiskalinių metų mėnesiams, Kongresas vis dar nėra patvirtinęs 12 metinių išlaidų sąskaitų, sudarančių federalinį biudžetą, nors jo laukė penktadienio vidurnakčio bei kovo 8-osios terminai.

Respublikonų vadovaujami Atstovų Rūmai ir demokratų atstovaujamas Senatas patvirtino trumpalaikę tęstinę rezoliuciją, kuria pirmųjų šešių įstatymų projektų galutinis terminas pratęsiamas iki kovo 8-osios, o likusių šešių – iki kovo 22-osios.

Pirmiausiai lėšų turėjo pristigti žemės ūkiui, mokslui, veteranų programoms, transportui ir būstui, o dėl to galėjo nukentėti maisto saugos patikrinimai, oro eismo kontrolierių atlyginimai ir daugelis kitų svarbių funkcijų.

Visiškas vyriausybės uždarymas būtų įvykęs po savaitės, kitą dieną po JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) metinio pranešimo kovo 7-ąją. Jei taip atsitiktų, būtų sustabdyta gynybos, sienų apsaugos, Kongreso ir daugelio kitų departamentų bei agentūrų veikla.

Tačiau ketvirtasis šio Kongreso patvirtintas laikinasis finansavimo įstatymas suteikia įstatymų leidėjams tik kelias papildomas dienas.

Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas) šiuo metu stengiasi užsitikrinti daugumą, laviruodamas tarp savo dešiniojo sparno ir nuosaikesnių respublikonų reikalavimų.

Neįmanoma be demokratų paramos

Visi Atstovų Rūmų demokratai, išskyrus du, pritarė tęstinei rezoliucijai, o 97 respublikonai balsavo „prieš“.

Vėliau vakare ši rezoliucija buvo priimta aukštesniuosiuose rūmuose, 77 senatoriams balsavus „už“ ir 13 – „prieš“. Dabar priemonė bus perduota pasirašyti J. Bidenui.

Nuosaikieji vyriausybės uždarymą laiko politiškai pražūtingu ir keliančiu grėsmę respublikonų galimybėms išsaugoti Atstovų Rūmų kontrolę ir perimti Senatą lapkričio mėnesį, o dešinieji, esantys saugiose vietose, yra labiau linkę kovoti.

Konservatoriai siekia veikti prieš krašto saugumo sekretorių Alejandro Mayorkasą (Alechandrą Majorkasą), blokuoja ginkluotųjų pajėgų narių, siekiančių atlikti abortą, kelionės išlaidas ir nori atšaukti dalį J. Bideno klimato darbotvarkės finansavimo. Visa tai demokratams yra raudonos linijos.

Praėjusiais metais J. Bidenas sudarė susitarimą su respublikonais, pagal kurį dešimtimis milijardų dolerių (eurų) automatiškai mažinamos išlaidos, jei įstatymų leidėjams iki balandžio nepavyks priimti visų metų išlaidų įstatymo.

Griežtai dešinioji, 40 narių turinti Atstovų Rūmų „Laisvės“ frakcija, supykusi dėl vadovybės raginimų priimti kompromisą dėl jos prioritetų, neslėpė, kad būtų laiminga, jei šis biudžeto sumažinimas būtų atmestas.

Antradienį J. Bidenas surengė retą susitikimą Ovaliajame kabinete su Kongreso vadovais, kad paragintų juos sudaryti susitarimą dėl biudžeto ir neblokuoti gyvybiškai svarbios pagalbos Ukrainai, kurios teikimas Kongrese įstrigo dėl respublikonų nesutarimų.

„Jei mūsų geros valios kolegos respublikonai iš Atstovų Rūmų nori elgtis teisingai, jie turi pripažinti pagrindinę tiesą apie padalytą vyriausybę: respublikonai negali priimti įstatymo projekto be demokratų paramos“, – sakė Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris).

„Norint ką nors nuveikti, reikia, kad abi pusės dirbtų kartu ir nekreiptų dėmesio į griežtosios dešinės kraštutinumus“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius