Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Kongresas vis dar nežino, ką D.Trumpas pasakė V.Putinui Helsinkyje

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas Helsinkyje susitiko jau daugiau nei prieš mėnesį. Jie ten bendravo ir už uždarų durų. Ir nors Amerikos įstatymų leidėjai siekia išsiaiškinti, apie ką buvo kalbamasi, panašu, kad jokios informacijos taip ir nebus sulaukta, – skelbia „The Daily Beast“.
Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimas Helsinkyje
Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimas Helsinkyje / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Atrodo, kad Kongreso nariai ką nors galėtų sužinoti tik iš paties prezidento“, – antradienį pripažino vienas Senato respublikonų daugumos lyderių, Teksaso valstijai atstovaujantis senatorius Johnas Cornynas.

Tą pačią dieną Senato Užsienio reikalų komitete liudijo JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Europos ir Eurazijos reikalams A.Wessas Mitchellas.

Posėdis buvo oficialiai skirtas potencialių naujų sankcijų Rusijai aptarimui. Bet senatoriai pasinaudojo proga ir ėmė spausti A.Wessą Mitchellą, kad šis pasakytų ką nors apie D.Trumpo susitikimą su V.Putinu Helsinkyje.

„Twitter“ nuotr./A.Wessas Mitchellas
„Twitter“ nuotr./A.Wessas Mitchellas

Senato nariai liepą spaudė ir patį JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo, bet pastarasis irgi nieko neatskleidė.

„Iki šiol nesame gavę tikro susitikimo išrašo, net slaptumo sąlygomis“, – pasipiktino respublikonas senatorius, Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Bobas Corkeris, o demokratas Chrisas Coonsas pridūrė: „Komitetas vis dar turi itin mažai duomenų“ apie susitikimą.

Analitikų teigimu, panašu, jog Senato Užsienio reikalų komiteto respublikonai ir demokratai net nusiteikę atidėti į šalį partinius nesutarimus: kad tik būtų išsiaiškinta, apie ką kalbėjosi D.Trumpas ir V.Putinas.

Demokratų senatorius Benas Cardinas paklausė A.Wesso Mitchello, ar jis žino, apie ką abiejų šalių prezidentai kalbėjosi per privatų susitikimą – pavyzdžiui, apie JAV sankcijas Rusijai.

A.Wessas Mitchellas tiesiai į klausimą neatsakė ir tik pareiškė: „Man buvo suteikta informacija, reikalinga tam, kad galėčiau tęsti su Rusija susijusius darbus.“

B.Corkeris netrukus pastebėjo, esą jam akivaizdu, kad A.Wessas Mitchellas griežtai laikosi jam duoto nurodymo, ką apie viršūnių susitikimą Helsinkyje galima sakyt, o ko – ne: „Manau, kad jie leido suprasti, jog nieko nežino. Nemanau, kad jie (JAV diplomatai, – red.) žino, kas įvyko tame susitikime.“

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./JAV Senato užsienio reikalų komiteto pirmininkas Bobas Corkeris
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./JAV Senato užsienio reikalų komiteto pirmininkas Bobas Corkeris

Nenuostabu, kad įstatymų leidėjai dabar mano, jog informacijos apie D.Trumpo ir V.Putino privatų pokalbį niekada nesulauks.

Senatorių teigimu, D.Trumpo administracija nutraukė tradiciją dalintis svarbia informacija su Kongreso komitetais – net paslėpus tokias ataskaitas po slaptumo šydu.

Tiesa, kai kurie senatoriai toliau bando spausti Baltuosius rūmus. Antai demokratas Bobas Menendezas tvirtina, kad artimiausiu metu išsiųs Valstybės departamentui oficialų prašymą dėl informacijos apie susitikimą Helsinkyje.

Kol kas neaišku, ar B.Corkeris prisijungs prie B.Menendezo. Tačiau Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininkas antradienį drąsiai kritikavo D.Trumpą – esą jis padeda Rusijai siekti Vakarų susiskaldymo, kai „netvarkingai komentuoja“ Rusijos kišimąsi į rinkimus JAV.

VIDEO: Politologai įvertino D.Trumpo ir V.Putino susitikimą: jokių didesnių pasekmių tarptautinei politikai
VIDEO: Su V.Putinu susitikęs D.Trumpas: „Pasaulis nori, kad mes sutartume“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius