2015 05 06 /09:04

JAV leido plaukioti į Kubą komerciniams keltams

JAV antradienį pirmąkart per ilgiau negu pusę šimtmečio leido plaukioti į Kubą komerciniams keltams. Tai – dar vienas svarbus žingsnis, gerinant buvusių Šaltojo karo priešininkių santykius.
Raulis Castro ir Barackas Obama
Raulis Castro ir Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuras atšaukė tą draudimą, o mažiausiai viena Floridos bendrovė patvirtino gavusi licenciją pradėti organizuoti keltų reisus į tą salą.

Kaip skelbia naujienų agentūra „Reuters“, tikimasi, kad pirmieji keltai pradės plaukioti jau šį rudenį.

Jungtinės Valstijos jau yra leidusios skraidyti į Kubą užsakomųjų reisų lėktuvams, siekdamos sudaryti iš Kubos kilusiems amerikiečiams aplankyti savo šeimas.

Majamyje įsikūrusios laivybos bendrovės „United Americas Shipping Services“ prezidentas Josephas Hinson patvirtino, kad jo įmonė gavo Iždo departamento leidimą rengti keltų reisus.

„Šiandienos veiksmai buvo didelis žingsnis į priekį“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP, pridūręs, kad abi šalys dar turi išduoti kitų leidimų, kad būtų galima atnaujinti susisiekimą keltais.

Ar vyktų lėktuvu, ar keltu, amerikiečiai keliautojai turi atitikti bent vieną iš 12 kategorijų, norėdami aplankyti Kubą. Pagal pernai istorinį sankcijų sušvelninimą, apie kurį Baltieji rūmai paskelbė pernai gruodį, į komunistinę šalį JAV piliečiai gali vykti aplankyti savo šeimų, su oficialiais vyriausybės reikalais, vykdyti humanitarinių projektų arba dalyvauti sporto renginiuose.

Keltai taip pat galės gabenti krovinius į Kubą, esančią vos už 150 km. nuo Floridos pietinių krantų.

Priminsime, kad praėjusių metų gruodį JAV paskelbė „istorinį“ santykių su Kuba pagerėjimą, pareikšdamos apie diplomatinių ryšių su Havana atkūrimą bei daug metų taikytų prekybai ir kelionėms sankcijų švelninimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius