-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 21 /19:38

JAV Mianmaro karių elgesį su rohinjais pripažino genocidu

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį oficialiai paskelbė, kad Mianmaro kariuomenės smurtas prieš rohinjų mažumą 2016 ir 2017 metais prilygo genocidui, ir sakė, jog buvo „aiškus ketinimas“ išnaikinti šią musulmonišką mažumą.
Gabrielius Landsbergis susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu
Antony Blinkenas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Nusprendžiau, kad Birmos kariuomenės nariai rohinjų atžvilgiu vykdė genocidą ir nusikaltimus žmoniškumui“, – sakė A.Blinkenas.

Įrodymai rodo buvus „aiškų ketinimą“ šiais masiniais žiauriais nusikaltimais „visiškai ar iš dalies sunaikinti rohinjus“, sakė jis JAV Holokausto memorialiniame muziejuje.

„Ataka prieš rohinjus buvo plataus masto ir sisteminga, o tai yra iš esmės svarbu, apibrėžiant nusikaltimus žmoniškumui“, – kalbėjo A.Blinkenas.

JAV jau aštuntą kartą nuo Holokausto patvirtino genocido vykdymo faktą. Valstybės sekretorius pažymėjo, kad svarbu atkreipti dėmesį į nežmonišką elgesį, kai siaubingi išpuoliai vyksta ir kitose pasaulio vietose, įskaitant Ukrainą.

„Taip, mes palaikome Ukrainos žmones, – sakė jis. – Ir mes privalome palaikyti žmones, kurie patiria žiaurumus kitose vietose.“

Mianmaro, anksčiau vadinto Birma, vyriausybei taikomos įvairios JAV sankcijos. Jos įvestos reaguojant į 2021 metų vasarį įvykusį karinį perversmą, per kurį buvo nuversta demokratiškai išrinkta vyriausybė. Chuntai tęsiant represijas prieš visus, kas nepritaria kariškių valdymui, visoje šalyje buvo nužudyta ar įkalinta tūkstančiai civilių gyventojų.

Pripažinimas, kad Mianmare vyko genocidas, gali paskatinti kitas šalis didinti spaudimą vyriausybei, jau apkaltintai genocidu Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT) Hagoje.

„Klodami pamatą būsimai atskaitomybei, mes taip pat stengiamės sustabdyti besitęsiančius kariuomenės žiaurumus ir paremti Birmos žmones, kurie stengiasi grąžinti šalį į demokratijos kelią“, – sakė A.Blinkenas.

Nuo 2017 metų rugpjūčio, kai po vienos sukilėlių grupuotės išpuolių Mianmaro kariuomenė pradėjo operaciją prieš musulmonus rohinjus, valydama juos iš daugiausia budistų gyvenamos šalies, į pabėgėlių stovyklas Bangladeše pabėgo daugiau nei 700 tūkst. rohinjų.

Šį JAV žingsnį aktyvistai ir persekiojamos bendruomenės nariai sutiko gana atsargiai.

„Tai turėjo būti padaryta anksčiau, tačiau manau, kad JAV sprendimas bus naudingas TTT procesui dėl rohinjų“, – sakė vienas rohinjų pabėgėlių stovykloje netoli Rachinų valstijos sostinės Sitvės.

Rohinjų teisių gynėja Thin Thin Hlaing taip pat pasveikino šį JAV žingsnį.

„Jaučiu, kad išgyvenome užtemimą, bet dabar matome šviesą, nes jie pripažįsta mūsų kančias“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius