Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV mieste Pitsburge, kuriame vyksta G-20 susitikimas, kilo protestai ir susirėmimai (nuotraukos)

Pitsberge, kur vyksta Didžiojo dvidešimtuko (G-20) valstybių viršūnių susitikimas, protestuotojai ketvirtadienį daužė parduotuvių vitrinas ir svaidė akmenis į policininkus, o policija mitingus prieš kapitalizmą vaikė pipirinėmis dujomis ir guminėmis lazdomis.
Protestai ir susirėmimai
Protestai ir susirėmimai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Protestuotojai, kurie ryšėjo skareles ir buvo užsidėję tamsius akinius, laikė iškėlę didelį juodą užrašą „Kapitalizme – jokios vilties“. Kitas užrašas paprasčiausiai skelbė: „Aš velniškai įtūžęs.“

Protestai, paprastai  prieš kokį nors kapitalizmo aspektą, dažnai lydėdavo viršūnių susitikimus nuo Sietle 1999 metais vykusių prekybos derybų, kai demonstrantai nusiaubė miesto centrą ir taikėsi į kompanijas, laikytas JAV korporacijų įtakos simboliais.

„Matėme, kaip policininkai naudojo gumines kulkas, lazdas ir dujas“, – sakė kovos su kapitalizmu projekto „Pittsburgh G20 Resistance Project“ atstovas Noah Williamsas.

Pareigūnai pranešė apie 15 areštų. Vienas žmogus buvo areštuotas už riaušių kurstymą, keturi – už užpuolimą sunkinančiomis aplinkybėmis, o dar 10 – už atsisakymą skirstytis.

Vėlai ketvirtadienį keli šimtai protestuotojų išėjo į gatves netoli Pitsburgo universiteto miestelyje stovinčio Mokslo katedros pastato. Policija paskleidė dujas, o protestuotojai išdaužė „McDonald's“, vaistinės „Rite Aid“, umuštinių parduotuvės „Subway“ ir „FedEx“ skyriaus vitrinas.

Prieš vidurnaktį Forbeso prospektu judėjo šimtai riaušėms apsiginklavusių policininkų. Protestuotojų nesimatė, bet policija panaudojo pipirines dujas prieš praeivius ir net studentus, stovinčius savo balkonuose.

„Mes tik žiūrėjome, tada pasigirdo garsios sirenos, o tada pasidarė sunku kvėpuoti ir aš smarkiai užsikosėjau", – pasakojo 19-metis studentas Dustinas DeMeglio.

Anksčiau minia daužė greitojo maisto restoranų „Boston Market“ ir KFC, BMW atstovybės, banko „Fidelity“ vitrinas. Tas rajonas yra maždaug 1,6 km nuo aptverto suvažiavimų centro, kur vyksta G-20 derybos.

19 pirmaujančių, išsivysčiusių ir besivystančių valstybių, taip pat Europos Sąjungos (ES) lyderiai ketvirtadienį ir penktadienį Pitsburge tariasi, kaip išvengti kitos pasaulio ekonomikos krizės.

Protestuotojai penktadienio ryte planavo veiksmus prie „Starbucks“, „Gap“, „McDonald's“ ir bankų.

Daugiau kaip 12 valandų trukę ketvirtadienio susirėmimai prasidėjo policijai išvaikius maždaug 2 tūkst. žmonių, kurie dalyvavo demonstracijoje per pietus. Policija protestuotojus vijo keliomis gatvėmis, o netrukus Lorensvilio rajone įvyko susirėmimas. Protestuotojai svaidė butelius ir akmenis.

JAV slaptosios tarnybos atstovas Darrinas Blackfordas sakė, kad ketvirtadienį buvo panaudotos dujos „OC Vapor", sukeliančios ašarojimą.

„Esame čia spausti G-20 galiausiai atsisakyti globalinio kapitalizmo“, – kalbėjo 24 metų vyras iš Delavero, bet atsisakė nurodyti savo vardą.

26 metų studentas iš Mičigano Justinas Hershkovitzas bėgdamas nuo pareigūnų skundėsi policijos taktika: „Farai tokia jėga kaip pirma galimybe naudojosi (per viršūnių susitikimus) Italijoje, Londone, o dabar – ir čia.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius