Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV nebelaiko jokių suimtųjų Afganistane

Jungtinės Valstijos uždarė visus savo kalėjimus Afganistane ir nebelaiko ten kokių suimtųjų, trečiadienį pranešė vienas JAV pareigūnas.
Hakimullah Mehsudas
Hakimullah Mehsudas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Savo vardo nepanoręs viešinti pareigūnas patvirtino naujienų agentūrai AFP, kad po Pentagono ir Valstybės departamento atlikto nuodugnaus patikrinimo paskutinieji „trečiųjų šalių piliečiai“, kuriuos JAV laikė Afganistane, buvo perkelti, o JAV kariuomenė nebevaldo jokių sulaikymo centrų toje šalyje.

2013 metų kovą Afganistano pajėgos visiškai perėmė iš JAV kontrolę didelėje oro pajėgų bazėje įrengtame Bagramo kalėjime, pervardytame Parvano sulaikymo įstaiga, bet amerikiečiai toliau prižiūrėjo ten laikomus užsieniečius.

2001 metais apie 30 tūkst. užsieniečių karių ir civilių buvo įkurdinti toje buvusioje Sovietų Sąjungos karinėje bazėje, bet jų skaičius vėliau sumažėjo, o nuo ateinančių metų pradžios ten liks 6 000 JAV karių.

Vienas Pakistano saugumo pareigūnas sakė, kad tarp perduotų kalinių yra Latifas Mehsudas – grupuotės „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP) buvusio lyderio Hakimullah Mehsudo artimas padėjėjas.

Iki 2016 metų pabaigos JAV kariškių Afganistane liks tik ambasadoje Kabule, prezidentui Barackui Obamai baigiant Amerikos kovinę misiją šioje šalyje.

Devyni kaliniai pakistaniečiai rugpjūtį buvo išsiųsti iš Bagramo į savo šalį. JAV kariai Afganistane sekmadienį sakė perdavę Islamabadui dar tris suimtus pakistaniečius.

Vienas Pakistano saugumo pareigūnas sakė, kad tarp perduotų kalinių yra Latifas Mehsudas – grupuotės „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP) buvusio lyderio Hakimullah Mehsudo artimas padėjėjas.

NATO kovinę misiją Afganistane baigs gruodžio 31 dieną, nors dalis karių dar liks padėti afganų armijai ir policijai, kuriems teks atsakomybė malšinti visoje šalyje didėjantį islamistų smurtą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius