Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 23 /21:35

JAV: „nėra požymių“, kad Iranas norėtų grįžti prie derybų dėl branduolinio susitarimo

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį pareiškė nematančios jokių ženklų, kad Iranas norėtų grįžti prie derybų dėl branduolinio susitarimo.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kol kas tikrai nėra jokių požymių, teigiamų požymių, kad Iranas yra pasirengęs sugrįžti ir bandyti uždaryti likusius klausimus“, – sakė vienas aukšto rango JAV pareigūnas.

„Mes tiesiogiai su iraniečiais nebendraujame, todėl mums sunku įvertinti optimizmo ir pesimizmo lygį“, – žurnalistams per spaudos konferenciją sakė šis pareigūnas.

Pasak jo, „neįvyko nieko“, kas verstų JAV jausti optimizmą.

„Netiesiogiai nieko negirdėjome apie [derybų] datą ar apie Irano ketinimus tęsti Vienoje pradėtą darbą ir bandyti tas spragas panaikinti, – kalbėjo jis. – Galimybė yra atvira, bet taip nebus amžinai.“

Tuo metu Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis išvakarėse pareiškė, kad naujasis Irano užsienio reikalų ministras per pirmąjį jųdviejų susitikimą patikino, kad Teheranas yra pasirengęs artimiausiu metu atnaujinti derybas dėl branduolinio susitarimo.

ES tarpininkaujamos derybos prasidėjo balandį Vienoje, siekiant atgaivinti 2015 metais Teherano ir pasaulio galingųjų valstybių sudarytą branduolinį susitarimą. Šis paktas pakibo ant plauko, kai buvęs JAV prezidentas Donaldas Trampas iš jo vienašališkai išvedė savo šalį ir grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Diskusijos, kurių dalyviai mėgina įtikinti Vašingtoną sugrįžti į susitarimą, o Iraną – prie savo branduolinių įsipareigojimų, stringa nuo birželio, kai Irano naujuoju prezidentu buvo išrinktas ultrakonservatorius Ebrahimas Raisi.

Antradienį debiutuodamas tarptautinėje arenoje, E.Raisi išreiškė palaikymą pastangoms atgaivinti branduolinį susitarimą, nors ir pažėrė kritikos Jungtinėms Valstijoms.

„Islamo Respublika laiko naudingomis derybas, kurių galutinis rezultatas būtų visų slegiančių sankcijų panaikinimas“, – iš anksto įrašytoje kalboje JT pabrėžė Irano prezidentas.

Tuo metu iraniečių užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh pareiškė besitikįs, kad derybos bus atnaujintos „artimiausiomis savaitėmis“, bet tikslios datos nenurodė.

2015 metais sudaryta branduoline sutartimi Iranui buvo siūlomas JT sankcijų švelninimas mainais į griežtus jo branduolinės programos ribojimus. Tačiau Teheranas, reaguodamas į D.Trumpo sprendimą pasitraukti iš susitarimo ir grąžinti sankcijas, palaipsniui atsisako vykdyti vis daugiau prisiimtų įsipareigojimų.

D.Trumpo įpėdinis Joe Bidenas leido suprasti esąs pasirengęs grįžti prie susitarimo, dėl kurio buvo deramasi, kai pastarasis dar ėjo viceprezidento pareigas JAV eksprezidento Baracko Obamos administracijoje, o Iranui vadovavo nuosaikiųjų pažiūrų prezidentas Hassanas Rouhani.

Šį mėnesį Iranui su JT atominės energijos agentūra priėjus naują kompromisą dėl šalies branduolinių objektų stebėjimo, buvo atgaivintos viltys, kad bus prikelta ir branduolinė sutartis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius