-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV nesiųs oficialios delegacijos į Fidelio Castro laidotuves

Jungtinės Valstijos antradienį nurodė į Fidelio Castro laidotuves išsiųsiančios du aukšto rango pareigūnus, bet pabrėžė, kad jie nebus oficialios delegacijos dalis.
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vašingtonas pastaraisiais metais stengėsi užbaigti nuo Šaltojo karo laikų tvyrojusią priešpriešą su Havana, todėl akivaizdu, jog pastaruoju diplomatiniu manevru stengiamasi užtikrinti, kad Kuba neįsižeistų, ir tuo pačiu neužrūstinti kritikuojančių šios salos komunistinį režimą.

Baltieji rūmai nurodė, kad oficiali delegacija į laidotuves siunčiama nebus. Tokią delegaciją paprastai sudaro aukščiausieji pareigūnai, diplomatai, įstatymų leidėjai ir kiti įžymūs žmonės. Vis dėl to į buvusio Kubos lyderio laidotuves vyks artimas prezidento Baracko Obamos patarėjas Benas Rhodesas ir aukščiausio rango JAV diplomatas Kuboje Jeffrey DeLaurentis.

„Prezidentas nutarė šiandien nesiųsti į laidotuves prezidentinės delegacijos“, – nurodė Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas.

„Vis dar esame smarkiai sunerimę dėl to, kaip dabar veikia Kubos vyriausybė, ypač Kubos žmonių pagrindinių žmogaus teisių apsaugos srityje“, – sakė jis.

B.Rhodesas buvo vienas iš B.Obamos inicijuoto santykių su Kuba atšilimo architektų ir prižiūrėjo abiejų šalių pastangas suartėti po kelis dešimtmečius trukusio Šaltojo karo laikų priešiškumo.

Kai tas konfliktas buvo intensyviausias, JAV Centrinės žvalgybos valdyba (CŽV) ne kartą bandė nužudyti ilgametį Kubos lyderį F.Castro, kuris 2006 metais pasitraukė iš valdžios pašlijus sveikatai.

Nors dvišaliai santykiai pastebimai pagerėjo, Amerikos tebetęsiamas embargas ir Kubos vyriausybės veiksmai prieš politinę opoziciją liudija išliekančius nesutarimus

Kai anksčiau šiemet B.Obama lankėsi Havanoje, jis nutarė nesusitikti su F.Castro. Vietoj to jis nusprendė pasikalbėti su jo broliu, Kubos prezidentu Rauliu Castro.

Nors Fidelio Castro era faktiškai baigėsi prieš daug metų, jo brolis Raulis ir sūnėnas Alejandro Castro Espinas vis dar yra tarp jo šeimos narių, valdžioje užimančių svarbius postus, todėl Baltieji rūmai norėjo išvengti pernelyg didelio įžeidimo.

Jei į laidotuves būtų išsiųsta oficiali delegacija, būtų rizikuojama pabloginti santykius tarp B.Obamos ir jo įpėdinio Donaldo Trumpo. Pastarasis grasino „nutraukti“ JAV ir Kubos santykių pagerėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius