-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV nesureikšimo E.Macrono perspėjimų dėl NATO problemų

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas „tebesiaiškina“ savąją NATO ateities viziją, penktadienį pareiškė vienas aukšto rango JAV pareigūnas, nesureikšmindamas šio lyderio raginimo iš pagrindų pertvarkyti Amerikos vadovaujamą aljansą.
Emmanuelis Macronas ir Donaldas Trumpas
Emmanuelis Macronas ir Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Artėjant ateinančią savaitę prie Londono vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos pareigūnai jau ne kartą reiškė nepritarimą E.Macrono idėjoms dėl Aljanso, įskaitant neseniai išsakytą didelio atgarsio sulaukusią mintį, kad karinį bloką yra ištikusi „smegenų mirtis“.

„Prezidentas Macronas, galima sakyti, tebesiaiškina, ko jis nori iš šios grupės“, – žurnalistams sakė amerikiečių pareigūnas, pageidavęs, kad jo vardas nebūtų viešinamas.

E.Macronas savo ruožtu ketvirtadienį gynė savo sukrečiančią „diagnozę“ Aljansui ir ragino NATO nesusitelkti į galingąsias priešininkes, tokias kaip Rusija arba Kinija, o savo prioritetu laikyti kovą su „bendru priešu“ – terorizmu.

Prancūzijos vadovas daugeliui sukėlė nerimą savo pastangomis gerinti santykius su Maskva, nors Rusija tebėra aneksavusi Krymą ir remia prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Europoje taip pat smerkiamas dėl galimai Kremliaus organizuotų kėsinimųsi į oponentų ir į užsienį pasitraukusių veikėjų gyvybes.

D.Trumpas per NATO viršūnių susitikimą ketina pareikšti priešingą poziciją – kad Kinijos ir Rusijos keliami iššūkiai išlieka pagrindiniai.

„Visų pirma – Kinija“, – pažymėjo aukšto rango JAV pareigūnas.

Pasak jo, „nenuostabu“, kad daugelis kitų NATO narių susirūpinusios dėl Rusijos „nuolatinės nepagarbos jos kaimynių suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“.

E.Macrono komentarai apie NATO taip pat išprovokavo neįprastai aštrų žodžių karą su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

Minėtas JAV pareigūnas sakė nekomentuosiantis abiejų lyderių apsisvaidymo piktomis replikomis.

Vis dėlto kitas seniai brandinamas E.Macrono projektas – planai užtikrinti Europos Sąjungos gynybos nepriklausomumą nuo JAV seniai užtikrinamo skydo – taip pat sulaukė kritikuojančių amerikiečių pareigūno atsiliepimo.

Tokios pastangos „neturi pakirsti vykdomų NATO arba jų dubliuoti“, aiškino jis.

„Esame stipresni kartu“, – pabrėžė pareigūnas.

Jis keliskart pabrėžė, kad D.Trumpas ir E.Macronas vienas kitam „jaučia sveiką pagarbą“, ir nesureikšmino pastarųjų E.Macrono pareiškimų, kurie esą „visiškai atitinka demokratinės politikos normas ir iš tikrųjų demokratišką NATO politiką“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius